Gazdaság

Szerény forgalommal zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 33,87 pontos erősödéssel, 16 570,48 ponton zárt pénteken, ez a csütörtöki záró értékhez képest 0,2 százalékos erősödés.

A részvénypiac forgalma 6,153 milliárd forint volt, a vezető részvények közül az OTP 0,05, a Mol 0,54 százalékkal gyengült, ezzel szemben a Matáv 1,16 százalékkal, a Richter pedig 0,8 százalékkal javított értékén.

A legnagyobb, csaknem 2,5 milliárd forintos forgalma a Mol-nak volt, mintegy 1,35 milliárd forintot ért el az OTP. A Matáv- papírokkal 601,764 millió forint értékben kereskedtek, a Richter forgalma 622,047 millió forint volt.

Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Rt. üzletkötője az MTI-nek elmondta, hogy a gyenge heti tőzsdei forgalomra tette fel a koronát a pénteki alig több mint 6 milliárd forintos forgalom. A napi forgalmon igazából még a Richter kedvező első negyedévi gyorsjelentése sem tudott lendíteni.

Az elemző szerint a pénteki kereskedést a kivárás jellemezte, mivel a befektetők a jövő heti fontosabb tőzsdei cégek, köztük az OTP, a Mol, az Egis és a Matáv első negyedéves gyorsjelentéseire tartalékoltak. Érdemben a külpiacok sem befolyásolták a BÉT forgalmát.

Káplár Norbert, a Takarékbank Rt. üzletkötője közölte: a pénteki kereskedést befolyásolta, a visszafogott aktivitást magyarázza az is, hogy délután ötkor hozták nyilvánosságra a magyar államháztartás áprilisi adatait, ami a hétfői kereskedési napon éreztetheti majd inkább hatását.

A vezető papírok közül a Mol 85 forinttal veszített értékéből, 15 795 forintot ért a részvény záráskor. Az OTP 3 forinttal csökkent, így 6125 forintot ért el a kereskedés végén. A Matáv 10 forinttal, 870 forintra erősödött. A Richter 200 forintos erősödéssel 25 100 forintos értékkel zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik