Gazdaság

Könnyítenének a német adókon

A német kormány szerdai ülésén a társasági és az örökösödési adót érintő könnyítéseket helyező törvénytervezetekről döntött.

Az egyik elképzelés értelmében a jelenlegi 25 százalékról 19 százalékra csökkentenék a társasági adót, ami a nagyvállalatoknak kedvezne. A lépést Gerhard Schröder kancellár márciusban jelentette be, s az ellenzék vezetőivel tartott találkozóján is egyetértés született erről, de azóta is vita folyik a szociáldemokrata-zöld irányítású kormány és az ellenzék között arról, hogy milyen forrásokból pótolják az elmaradó adóbevételeket.

A másik tervezet az örökösödési adót érinti, s a kis- és középvállatoknak kedvezne. Ennél a tervezetnél Hans Eichel pénzügyminiszter nagymértékben magáévá tette a keresztényszociális unió (CSU) vezette bajor kormány elképzeléseit. Az örökösödési adó tartományi adófajta.

Az örökösödési-ajándékozási adó reformja azokat az örökösöket érinti, akik továbbra is üzemeltetik a vállalatot és munkahelyeket tartanak meg. Az adóból évenként tíz százalékot elengednének, s ha a vállalatot még tíz év után is üzemeltetik, teljesen elengednék az adót. A rendelkezés a “produktív üzemi vagyonra” vonatkozna, amennyiben az nem haladja meg a 100 millió euró értéket.

A konzervatív ellenzék nagyrészt nem támogatja Eichelnek azt az elképzelését, hogy az adócsökkentéseket például a cégek minimálnyereségének a fokozottabb megadóztatásával finanszírozzák. A kormány viszont nem támogatja a konzervatív ellenzéknek azt a tervét, hogy az örökösödési adóterhek könnyítését magasabb osztalékadóval fedezzék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik