Gazdaság

Nyolcadszor is kamatot emelt a FED

Az történt, ami az elemzők is vártak: az Alan Greenspan vezette Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága újabb 25 bázisponttal emelte az amerikai irányadó kamatot. Erősödött a dollár.

A mostani negyedszázalék-pontos változással kereken 3 százalékos lett az alapkamat (a FED funds rate). A döntés nem okozott meglepetést, az elemzők is arra számítottak, hogy a 2004. júniusa óta tartó töretlen kamatemelési hangulat ezúttal sem törik meg. Valóban nem tört meg, ez volt a nyolcadik egymást követő, 25 bázispontos kamatemelés. A döntést követően a New York-i tőzsde fő részvényindexe azonnal 14 pontot esett, de ezt perceken belül néhány pontnyi veszteségre korrigálta. Erősödött a dollár az emelés hatására, hiszen egy euró ára 1,2891 dollárról rövid idő alatt 1,2859 dollárra csökkent.

A döntés mellé publikált közleményben sem volt semmi váratlan, a Bizottság ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy mérsékelt ütemben még tovább folytatódhat a kamatok emelése, miután az amerikai gazdaság növekedési üteme némiképp lelassult. Az inflációt illetően a FED megjegyezte: az utóbbi időben minimális inflációs nyomás érezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik