Gazdaság

Nem száguld az uniós gazdaság

Az év első négy hónapjában csökkent az uniós szolgáltatási szektor növekedése, így elemzők szerint nem változtat kamatot az EKB.

Az év első négy hónapjában jelentősen visszaesett az uniós szolgáltatási szektor bővülésének üteme, ezzel is alátámasztva azokat a pénzpiaci várakozásokat, amelyek szerint az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatja az irányadó kéthetes kamatát – írja a Bloomberg.


A bank tanácsa szerdán ül össze, hogy meghatározza a kamatot, s a Bloomberg által megkérdezett 49 elemző mindegyike szerint marad az alapkamat. A történelmi mélységű, 2 százalékos európai alapkamat 2003 júniusa óta érvényes, miközben az Fed 3 százalékra emelte irányadó kamatát. Az euró immár két hete ismét erősödésbe kezdett a dollárhoz képest, mikor a Fed bejelentette, hogy az Egyesült Államokban visszaesik a fogyasztás.


Az április eleji 57 dolláros rekordár után a napikban ismét 50 dollár alá került egy hordó Brent típusú nyersolaj ára. Eközben hét hónapja nem látott magasságokba ugrott az eurórégió munkanélkülisége: márciusban 8,9 százalék volt a luxemburgi székhelyű Eurostat szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik