Gazdaság

Júdás csókja

Igen nehéz elmagyarázni, mi is az a bizonyos Judas-érzés azoknak a piaci elemzőknek és zugivó könyvvizsgálóknak, akik a monogramos ingjük alatt nem a Judas Priest pólóját viselik, tehát még véletlenül sem a heavy metal szubkultúra titkos yuppie páholyának tagjai. Hogy nehezítsük a dolgot, e sorok írója sem tudja, viszont a következő víziója támadt az Angel of Retribution című JP-album hallgatása közben. Képzeljünk magunk elé egy Boris Valejo-féle fantasy festményt, amelyen egy gótikus fémtorony a felhők közé fúródva pásztázza a kietlen átokföldjét, ahol pillangószárnyas bombázók kísérnek egy Harley-Davidson karavánt. Ennek az egyként historikus és futurista világnak a helytartói a Judas Priest tagjai, akik a nyikorgó bőrruhák fetisizmusánál és a fém hideg érintésénél csak a dobhártyát átszakító, mennydörgő gitárriffeket kedvelik jobban.


Júdás csókja 1

A Judas Priest építménye a klasszikus brit heavy metal legmagasabbra épült várkastélya, amelynek legfőbb hadura, Rob Halford hosszú évekre elhagyta a fekete seregét, majd most visszatért. A versenyszféra számos metallista alvó ügynöke hagyta ott az adriai vitorlásversenyt, amikor tavaly nyáron a Petőfi Csarnokban a majdnem eredeti felállású Judas Priest lépett fel. Már ezen a koncerten is bemutattak néhány számot az egyébként a maga nemében kifogástalan Angel of Retributionról. A kérdés nyilván az volt, hogy az újra egyesülő metálfenomének vajon egy nyolcvanas évek eleji hangulatokat idéző albumot, vagy egy minden porcikájában modern metállemezt készítenek.

Miként az várható volt, a kettő közé kalibráltak, azaz egy klasszikus Judas Priest-mű született, amely a Painkiller című lemez irányát követi, finoman utal azonban mindarra, amit az elmúlt tíz évben a metál nevében elkövettek. A hangzás „vastagabb”, mint mondjuk az 1984-es Defenders of the Faith lemezen, és nincsenek rajta olyan populista megszólalások, mint amilyenek az 1981-es Point of Entryt jellemezték.

Judas Priest: Angel of Retribution • Sony/BMG. 53 perc, 10 szám . Poptőzsdei árfolyam: **** és fél

A borító transzformerre emlékeztető, fémtestű angyala bizonyára megmozgatja a fantáziáját a motorok csepptankjait dekoráló művészeknek, a szado-mazó shopok árubeszerzőinek, és azoknak a kamaszoknak, akik a spirálfüzetbe a másodfokú egyenlet helyett az ördögmetál szuperhőseit rajzolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik