Gazdaság

Fizetni fog?

Több cég is bírósághoz fordult, mert az Auchan nem fizetett nekik a leszállított árukért.

Lavinát indított el az Auchan azzal, hogy egyik zöldség- és gyümölcsbeszállítójának nem fizette ki a megállapodás szerinti járandóságát. A beszállító sem tudta emiatt a vele üzleti kapcsolatban álló termelőknek átutalni a gyümölcs ellenértékét, s megkezdődött a felszámolása. A lánc azóta sem rendezte a tartozást, ezért a beszállító jogi képviselője tavaly szeptemberben a francia érdekeltségű kft. felszámolását kérte a Fővárosi Bíróságon. Nincs egyedül, mert az idén február elsején a Debreceni Hús Rt., február 11-én pedig az Immobilia 1904 Vagyonkezelő Rt. kérte a hipermarket-lánc itteni leányvállalatának felszámolását. A Debreceni Hús Rt. mintegy 28 millió forint tőkét és járulékait, a kapuvári Immobilia pedig közel 106 millió forint tőkét és járulékait követeli.


Fizetni fog? 1

A BÍRÓSÁG KIVÁR. Mostanra már legalább öt cég kérte az Auchan Magyarország felszámolását, de a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma lapzártánkig nem rendelte el az eljárás megindítását. Szakértők az elhúzódó döntést részben annak tulajdonítják, hogy a társaság nagy foglalkoztató, több ezer alkalmazottal.

Az Auchan vezetése egyelőre nem vallott színt a lánc szerződésben megjelölt fizetési határidőkön túli, azaz 30 napot meghaladó (áruszállításokból eredő) lejárt tartozásait firtató kérdésre, és arra, hogy tud-e a felszámolási kérelmekről. Jean Paul Filliat vezérigazgató sommásan így válaszolt: „Az Auchan Magyarország Kft. mindenkor eleget tesz kötelezettségeinek, és tovább folytatja fejlesztéseit. Ez év végén nyitja meg 10. áruházát, ezúttal Solymáron.” Arra a kérdésre, van-e köze a jelen fizetési gondoknak a cég központjának Hollandiába történő áthelyezéséhez, úgy felelt: a vállalat székhelye továbbra is a korábbi helyén marad. Egy, a társaságtól kapott másik közlemény arról tanúskodik, hogy a leányvállalat átszervezése megkezdődik, ennek jegyében három önálló vállalkozássá alakul (lásd keretes írásunkat).

Osztódással

Az Auchan Magyarország Kft. három önálló vállalkozássá alakul: az egyik a hipermarkettel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységeket viszi tovább, míg a másik kettő a butiksorral, illetve a kereskedelmi fejlesztési területekkel kapcsolatos ingatlangazdálkodásra összpontosít. „Az átszervezés lehetővé teszi versenyképességünk növelését, megnyitja az utat a dinamikus fejlődésünk előtt, s látni engedi elkötelezettségünket a magyar gazdaság, vásárlóink és partnereink iránt” – mondta Jean Paul Filliat vezérigazgató. Az Auchan világszerte 346 hipermarketet, 631 szupermarketet és 269 üzletsort működtet világszerte, 165 ezer főt foglalkoztat.

HIÁNYZÓ MÉRLEGEK. Az Auchan Magyarország tekintélyes vállalkozás, amely tavaly a Mai Piac- AC Nielsen kereskedelmi toplistáján – saját adatai alapján 181,7 milliárd forintos forgalommal – a hetedik volt az itteni legnagyobbak között. A cég gazdálkodásának eredményét azonban nehéz megítélni, mert az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs rendszerében cégjegyzékszámán az elmúlt évekről nincs megjeleníthető mérleg.

Az Auchan 1996 óta van jelen nálunk. Első áruházát Budaörsön nyitotta meg 1998 tavaszán, a kilencediket pedig tavaly szeptemberben Albertfalván. A vállalat, tervei szerint, 2008-ra 17-20 egységből álló hálózatot fog üzemeltetni. A magyar lánc hirdeti, hogy a legnagyobb hangsúlyt a termékek árára helyezi. A hipermarketek alacsony áraiban nagy szerepet kapnak a beszállítókkal kötött megállapodások, az általuk vállalt visszatérítések. A beszállító termelők védelmében ezért az agrártárca kezdeményezésére az agrárrendtartási törvénybe foglalták például a legfeljebb 30 napos fizetési határidőt és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, amely fontos vívmányként a tervek szerint része lesz a készülő kereskedelmi törvénynek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik