Gazdaság

“Célunk egy módszertan és eszközrendszer kidolgozása.”

Interjú Futó Ivánnal az APEH CIO-jával

Mik a gyakorlati tapasztalataik az APEH által használt elektronikus adóbevallási rendszernek? Tervezik-e a PKI alapú technológiára való áttérést?
Jelenleg a 10.000 legnagyobb adóteljesítményű adózó ad be kötelezően elektronikusan adóbevallást és adatszolgáltató nyomtatványt. Eddig ilyen módon több mint 200.000 dokumentum érkezett. A 2005. január 20.-i rendszer lassuláson kívül, melyet egy rosszul beparaméterezett switch okozott, nem volt fennakadás a rendszerben. A válaszidők másodpercekben mérhetők. Ez a szolgáltatás PKI alapú és fokozott biztonságuknak felel meg.

A másik szolgáltatás a “félig-elektronikus” rendszer, ahol az adózók letölthetik a nyomtatványok kitöltését támogató programokat, majd a segítségükkel kitöltött dokumentumot kinyomtathatják, és postán beküldik. Ebben az évben már több mint 2,5 millió ilyen dokumentum érkezett az APEH-be, az össze bevallás és adatszolgáltatás dokumentumainak 73%-a.

2005. április 1.-től mindenki adhat majd be elektronikus bevallásokat a kormányzati portálon keresztül, amennyiben előtte regisztráltatta magát az illetékes okmányirodában. Itt az azonosításhoz a nevére, e-mail címére és a jelszavára lesz szüksége. 2005. november 1.-től, amikor hatályba lép a KET (a közigazgatási eljárásokról szóló törvény), természetes személyek továbbra is opcionálisan, míg mások kötelezően legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást kell majd, hogy használjanak az APEH-el történő kommunikáció során.

Milyen jogi szabályozás hiányzik véleménye szerint ahhoz, hogy a PKI alapú elektronikus számlázás tömegesen alkalmazható legyen?
Úgy gondolom, hogy a szabályozási oldalról minden rendben van. A felmerülő gyakorlati problémák tisztázására és megoldására szakértői csoportot hoztunk létre a legnagyobb potenciális felhasználók bevonásával. Célunk egy módszertan és eszközrendszer kidolgozása az egységes APEH ellenőrzések lefolytatásához.

Milyen jogi szabályozás hiányzik ahhoz, hogy a hiteles dokumentumok elektronikus archiválása tömegessé válhasson?
Itt egy törvényi szabályozás hiányzik, amelyet megfelelő technológiával a gyakorlatba is át lehet ültetni. Nem tűnik könnyűnek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik