Gazdaság

15 cég kezében a budapesti lakáspiac fele

A budapesti, legalább 50 lakásos magánberuházások keretében tavaly kivitelezés alatt álló teljes lakásmennyiség közel felét 15 cég jegyzi - derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. tanulmányából.

Budapesten az új építésű lakáskínálat növekményét egyre inkább a nagyléptékű projektek, és a legnagyobb lakásépítő társaságok adják. A koncentráció kockázata, hogy viszonylag kis számú szereplő fejlesztési stratégiája a fővárosi lakáspiac mennyiségi és minőségi folyamatait alapvetően befolyásolja, néhány meghatározó társaság beruházási döntései jelentős változásokat eredményezhetnek a piacon.



15 cég kezében a budapesti lakáspiac fele 1

Vállalkozói lakásépítések, forrás : Studió Metropolitana; E-Build Kft

2004-ben Budapesten 50 lakásosnál nagyobb (ld. grafikon – klikk a nagyításhoz)magánberuházások keretében 8356 lakás átadása   történt meg az év végéig, ez 74 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A tavaly megkezdett ütemek lakásszáma alapján legnagyobb, 2004-ben indított budapesti lakásprojektek: Sun Palace, Marina Part, Kondorosi Lakópark, Zöld Liget Apartmanház, Városliget Apartmanház. A legnagyobb, 2004-ben befejezett budapesti lakásprojektek: Római Kert, Füvészkert Lakópark, Nádorliget III., Centrál Park I. 

2004-ben Budapesten a legalább 50 lakásos magánberuházások keretében kivitelezés alatt álló lakások 31 százaléka, 6162 lakás a rozsdaövezetben kapott helyet. A tavaly átadott lakások száma 2460, míg az újonnan megkezdett építkezések lakásmennyisége 2374. A beruházások zöme volt ipari ingatlanokon zajlik, korábbi katonai terület újrahasznosításával épül a Királyhágó Lakópark és az Óbuda Lakókert. 


15 cég kezében a budapesti lakáspiac fele 2

fejlesztők,forrás: Studió Metropolitana, E-Built Kft.

Idén változatlan a növekedés üteme


A KSH adatai szerint az újonnan kiadott építési engedélyek száma Budapesten 2004-re 21 százalékkal nőtt (2003-ban: 11.848; 2004-ben: 14.340). Ezzel szemben a ténylegesen elinduló építkezések lakásszáma lényegében nem változott. 2005-ben valamivel a tavalyi volumen alatt lesz az új projektek összes lakásszáma. Az engedélyezés 2004-es számottevő bővülését a vizsgált szegmensben az újonnan induló fejlesztések lakásmennyisége nem fogja követni.


A 2005-ben átadásra kerülő lakások várható mennyiségét az új építkezésekénél lényegesen kisebb bizonytalanság övezi, mivel az épületek döntő részének a kivitelezése már 2004-ben elindult. Az esetleges csúszásokkal is számolva a tényleges mennyiség hasonló lesz a 2004. évi teljesítményhez. A legnagyobb kifutó építkezések a Kondorosi Lakópark első üteme, a Center Ház, a Zöld Liget Apartmanház, a Duna-Pest Rezidenciák és a Napfürdő Otthonpark lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik