Gazdaság

Fertőtlenített repülők

admin
admin

2005. 04. 07. 08:00


Repülőgépen. Jótékony légtisztítás.

Minden kétséget kizáróan a légi közlekedés hozzájárul a betegségek gyors terjedéséhez. Így kerülhetett a SARS vírusa néhány óra alatt Ázsiából az amerikai kontinensre, és sajnos nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy a madárinfluenza embert is megfertőző változata esetleg szintén a repülőgépek közvetítésével terjed el. Amerikai kutatók ezért most a repülők fokozott szellőztetését javasolják, amivel szerintük nemcsak az utasok járnak jól, hanem akár világméretű járványok is megelőzhetők.

A kutatók korábban a tuberkulózis baktériumának repülőgépeken való terjedését vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy egy fertőzött utas egy 8 órás út során alig kétméteres körzetben, az előtte, mellette, vagy mögötte két sorral ülők számára jelent veszélyt. Ezzel szemben 2003-ban egyetlen, a SARS vírusát hordozó beteg 22 másik személyt fertőzött meg egy Hongkong és Peking között szálló járaton, a nyavalyát elkapók között pedig akadtak olyanok is, akik hét sorral távolabb ültek, mint a kórokozó forrása. A veszélyes zóna így alaposan megnőtt. A legújabb kutatások szerint azonban az alapos ventiláció – megfelelő betétekkel ellátott szűrőberendezésekkel – rendkívül hatékony védelmet nyújthat az utasok számára. Amennyiben például a légtisztítás intenzitása a duplájára nő, a levegőben szálló fertőző részecskék száma feleződik. És bár a legtöbb járaton üzemelnek légtisztító berendezések, a tudósok szerint ezeket akár a nagyobb üzemanyag-fogyasztás árán is érdemes csúcsra járatni, különösen, ha fertőzött területeken közlekednek. A tapasztalatokból kiindulva pedig nemcsak a repülőgépek, hanem a repterek várótermeinek alaposabb légtisztítását is javasolják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.