Gazdaság

Célárak felett

Meghaladta az elemzői célárakat a BorsodChem (BC) árfolyama, a szakértők nehéz döntés előtt állnak: leminősítsék a papírt, vagy emeljék a célárat.

Bár az elmúlt hónapokban a piac emelkedésével párhuzamosan a BC kurzusa is szépen araszolt fölfelé, a növekedés kisebb volt, mint például az Egis, vagy az FHB esetében. A piac szemmel láthatóan próbál bízni a papírban, ám nem tudni, sikerül-e a vételek mögé fundamentális sztorit gyártani.

A dilemma azért is aktuális, mert a BC árfolyama a relatíve kis drágulással is elérte a piacon lévő elemzői célárfolyamok felső értékét, nagy kérdés tehát, miként reagálnak erre a szakértők. Két út áll előttük: vagy tartásra minősítik le a papírt, vagy a célárfolyam növelésével fenntartják pozitív véleményüket. Ez utóbbi esetben csökkenthetik a papírhoz rendelt kockázati felárat, illetve alternatív árazási megoldást vezethetnek be, vagy javíthatják a társaság fundamentális jövőképét. A nehezebb útnak a jelenlegi környezetben az utóbbi tűnik, hiszen a társaság termelési pályája már kikristályosodott, miközben felelős elemzői magatartással az elkövetkező évek profittermelő képességét meghatározó termék- és alapanyagárak tekintetében nem lehet a januárban megfogalmazottakhoz képest számottevő változást prognosztizálni. A vegyipari ciklus ugyan pozitívan alakult, de a kedvező kép már benne volt a társaság korábbi befektetői kommunikációjában is, miközben a BC számára előnyös forintgyengülés nem akar bekövetkezni.

Könnyebb út tehát a kockázati prémium csökkentése. Bár a makrogazdaság fundamentumai nem változtak, Magyarország megítélése javult a piacon, ami tartalékot jelenthet a célárfolyamok szempontjából a piaci kockázati felár csökkentésén keresztül. A Vienna Capital Partners (VCP) mint tulajdonos kockázathordozó szerepe viszont nem csökkent, sőt nemsokára lejár az általa vállalt részvényeladási tilalom határideje. A kínálati nyomás lehetősége pedig könnyen beépülhet a piaci hangulatba.

Összességében ugyan van a papír előtt emelkedési potenciál, de valószínű, hogy az elemzők nem mennek az erősödő árfolyam után. A BC jelenleg még a bizalomszerzési fázisban van, a piac inkább csak utánamegy a valós teljesítménynek, s nem előlegezi meg a bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik