Gazdaság

Ajánló


Ajánló 1

Memento
A kötet látlelete annak, mivé lett az ember abban a civilizációs folyamatban, amely az eredeti gyilkos természetétől kívánta megváltani. A két auschwitzi menekült – akik 1944 áprilisában megszöktek a halálgyárból – százezrek életét kívánta megmenteni. Hogy miért nem olvassák ezt az alapszöveget, az a mai napig véget nem ért „botrány” krónikájához tartozik. Az eredeti dokumentumok mellé tett tanulmány azt a folyamatot kíséri végig, hogy a hír miért maradt titokban, s a magyar zsidóság deportálása előtt nyilvánvalóvá lett információnak mi lett a sorsa. (Haraszti György: Auschwitzi jegyzőkönyv, Múlt és Jövő Kiadó)


Ajánló 2

Keleti szél
Felfokozott várakozás előzte meg a szabolcsi zenekar második lemezét, hiszen az első alapján az ország egyik legeredetibb roma folkegyüttesét ismerhette meg a közönség. A dalok frissessége, vitalitása, tempója most is átütő, igazi koncerthangulatot varázsol elénk. A hangzás autentikusságát olyan vendégmuzsikusok teszik teljessé, mint a cimbalmos Balogh Kálmán, a hegedűs Radics Ferenc, a brácsás Váradi Zoltán, illetve a bőgős Novák Csaba. (Parno Graszt: Járom az utam, Fonó Records)


Ajánló 3

Kárpáti muzsika
Sok-sok zenei áramlat találkozott Magyarországon a századok során, amiből Borbély Mihály – a szaxofon mellett a tárogató, a kaval, a fujara, az okarina, a dvojnice és a bombard művésze – válogatott szakértő szemmel legújabb albumán. A különbözőséget és az azonosságot egyaránt tükröző korong a kelet-európai népzene és a modern dzsessz szöveteit összefogó zenei anyagával tűnik ki. A Kárpát-medence és Bartók muzsikájának elegye lágyan egybesimul az afro-amerikai zenei hagyományokkal. (Borbély Műhely: Maselia Hill, Fonó Records)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik