Gazdaság

Újra felfedezve

Ismét növekszik a befektetési alapokba áramló tőke.

Míg az első negyedévben a befektetési jegyek nettó visszaváltása 120 milliárd forint köirül alakult, addig a másodikban már a 20 milliárd forintot meghaladta a vásárlásból származó tőkenövekmény. E bővülés azonban igen szerény, inkább csak a vagyonvesztés megállását jelzi.

A nyilvános befektetési alapok nettó eszközértéke a félév végén 815 milliárd forintot tett ki. Jóllehet, március végéhez képest június végére a kezelt vagyon emelkedett, értéke így is több mint 300 milliárd forinttal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A kötvényalapok (hazai és nemzetközi) vagyonának csökkenése a visszaváltások miatt folytatódott, a növekedés a pénzpiaci és az ingatlan alapoknál, illetve a garantált alapoknál következett be.


Újra felfedezve 1

A BUX a második negyedévben 5 százalékkal emelkedett, a befektetési alapok teljesítményértékelésénél gyakrabban használt RAX mindössze 1,7 százalékot. A forint az euróval szemben 1,7 százalékkal, a dollárral szemben 2,5 százalékkal értékelődött le. Az államkötvény-piacon továbbra sem jártak igazán jól a befektetők. A MAX a hozamemelkedés miatt 1 százalékot csökkent, a rövid papírokból összeállított RMAX ugyanakkor 2,4 százalékos hozamot jelzett.

Egyszerű átlagolás alapján a legmagasabb – 2,8 százalékos – három havi nominális hozamot a nemzetközi részvényalapok érték el a második negyedévben. A legjobb alappal azonban közel 7 százalékos nyereséget is zsebre lehetett vágni. A részvények áremelkedéséből származó hozamot a nemzetközi alapoknál a forint leértékelődése is növelte a hazai befektetők számára. A hazai részvényalapok 2,3 százalékot hoztak. A magas alapkamat, illetve magas rövid hozamok mellett a pénzpiaci alapok 2,5 százalékos teljesítményt nyújtottak, a kötvényalapok a hosszú oldali hozamemelkedés következtében átlagosan mínusz 0,2 százalékos hozamot értek el.

Ami a kilátásokat illeti, további, viszonylag mérsékelt növekedésre lehet számítani. A jelenlegi helyzet mellett kevés az esélye, hogy a jegybank agresszív kamatcsökkentési politikát folytasson, a kötvényalapok emiatt inkább csak hosszabb távon jelenthetnek jó befektetési lehetőséget. A részvénypiac növekedési kilátásai szintén korlátozottak, így aki nem akar nagyobb kockázatot vállalni, célszerű a magas kamatok mellett pénzpiaci jegyet vásárolni, esetleg ingatlan alapokba fektetni. A garantált konstrukciók továbbra is népszerűek maradhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik