Gazdaság

Beszélő rakéta

A sugárhajtóművek legfontosabb ismertetőjegye, hogy rendkívül hangosak; alighanem ez az ára a velük elérhető óriási teljesítménynek. A szédítő hangerő hívta fel egy francia vállalkozás, a Haliaetus Technologies figyelmét a hajtóművek hangszórótechnikában is kihasználható akusztikai tulajdonságaira: a cég mérnökei saját, figyelemre méltó minőségű hangosbeszélőt szerkesztettek, amelyben az Ariane űrrakétánál alkalmazott megoldásokat használták fel.


Beszélő rakéta 1

Profi hangfal. Rakétahajtóműből.

A hajtómű fúvókáinak aerodinamikai tulajdonságai a fellövéskor kapnak fontos szerepet, mert csak a megfelelő tervezés garantálja a turbulencia-mentes gázkiáramlást, s azáltal a megfelelő tolóerőt. Márpedig a hangszórókban legalább ilyen fontos a légörvények elkerülése, hiszen a jó minőségű hanghoz elengedhetetlen, hogy a hanghullámok torzulás nélkül terjedjenek. Ésszerűnek tűnt tehát a két technológia párosítása. Az Európai Űrügynökség megoldástranszfer-programjának közreműködésével így született meg az első rakéta-hangszóró, amelyben a tervezők az Ariane fúvókáinak kicsinyített mását építették be.

A Heliaetus még az idén ősszel forgalmazni kezdi rendhagyó külsejű termékét, amelyet elsősorban professzionális alkalmazásokra szánnak; koncertekre, stúdiókba ajánlják. A jóval nagyobb szórakoztató elektronikai piacra jövőre lépne be a cég, a hifi-, vagy házimozi-rendszerekhez illeszkedő űrhangszóró így hamarosan nálunk is megjelenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik