Gazdaság

Német itt, német ott

A magyarországi német cégek inkább optimisták, a németországiak inkább pesszimistán látják a konjunktúrát.

Kiszámítható gazdaságpolitikát akarnak a külföldi befektetők – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIK) 70 német és 12 francia érdekeltségű cég véleményét átfogó konjunktúrajelentéséből. A kormánytól továbbra is az adó- és járulékcsökkentést, valamint szakképzési reformot várnak. Minden második cég megemlítette, hogy voltak problémái a bürokráciával. Enyhült viszont a korábbi években kifogásolt munkaerőhiány: két éve a cégek 45 százaléka küzdött ezzel a problémával, most viszont csak 30 százalékuk.


Német itt, német ott 1

A makrogazdasági kilátások megítélése 2000 óta romlik. Négy éve a cégek 82 százaléka pozitív fejleményeket remélt, és csak 4 százalékuk volt pesszimista, az idén viszont csak 44 százalékuk vár javulást, negyedük a helyzet romlásával számol. Ugyanakkor a gazdasági klíma megítélése javul, e téren legalábbis többen vannak az optimisták (lásd az ábrát). Ráadásul a megkérdezett cégek egyharmada tartja valószínűnek a magyarországi beruházások élénkülését, szemben a tavalyi 21 százalékkal. A vállalatok az euró mielőbbi bevezetését szorgalmazzák: 54 százalékuk már 2008-ban, 40 százalékuk 2009-ben kívánja ezt, és csak 6 százalékuk később.

Közben Németországban az üzleti klíma valamelyest javult a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint. Az előző két hónap romlása után a derűsebb hangulatot az magyarázza, hogy a német vállalkozások kevésbé kedvezőtlenül ítélték meg a jelen gazdasági helyzetet. Viszont többen pesszimisták a kilátások megítélésében, mint egy hónapja. Márciusban főként a németországi kereslet csökkenése rontotta a hangulatot (Figyelő, 2004/16. szám), most viszont ellensúlyozza ezt, hogy a várakozásokkal ellentétben a feldolgozóipar, a nagykereskedelem és főleg a kiskereskedelem a megkérdezettek nagyobb százalékától kapott pozitív értékelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik