Gazdaság

Türelmi rendelet


Türelmi rendelet 1

George Michael, a tesztoszteron luxus-pop egyszemélyes szuperhatalma Türelem címmel jelentette meg új lemezét, s a névadás arra is utalhat, hogy a rajongóknak éveket kellett várni a beígért új kollekcióra. Helyette csak egy-egy kislemez látott napvilágot, legutóbb például a Shoot the Dog című politikai rajzfilm-pamflet, amelyben Blair hűséges ölebként futkos Bush után. Mivel a Wham! egykori férfi-istenének volt már ennél nagyobb botránya is (gondoljunk csak arra, amikor 1998-ban egy Beverly Hills-i zsaru szeme láttára maszturbálni kezdett), a brit bulvárlapok hamar levették a műbalhét a napirendről. Ennél fontosabb, hogy a Patience máris aranylemez Magyarországon, tehát az úgynevezett „igényes pop” ugyanolyan létszükséglete a topmenedzser társadalomnak, ahogyan azok a 2004-es Gucci szemüvegek, vagy a rokokó tájkertészek fantáziáját is lepipáló barkó- és szakállvíziók. A meditatív jazz-funkra szakosodott művész amolyan trendformáló énekes, gondoljunk csak arra, hogy bármelyik fazonális szeszélyét néhány hét múlva Friderikusz Sándoron láttuk viszont.
Az album egyébként semmilyen meglepetést nem okozott, az Olderhez képest nem történt előrelépés, ugyanazt a megbízható minőséget kapja a vásárló, amit a Grammy-díjas előadótól megszokhatott. Még a lemezborítót is valahogy így képzeltük el: a művész fehér szobában ül egy sztárdesigner nevével jegyzett hófehér heverőn.




Paraméterek 
George Michael: Patience • Sony • 70 perc 14 szám. Poptőzsdei árfolyam: ***  

Igaz, a Patience többet foglalkozik társadalmi, politikai kérdések szellemidézésével, mint az előadó korábbi munkái, de ezt csak annyira vehetjük komolyan, mint egy műértő bankár véleményét a kortárs monokróm festészetről. Az album keretes szerkezetű, és ha nagyon akarjuk, koncept-lemezként is felfoghatjuk, hisz’ a vallási türelmetlenségtől a nemi identitás kérdésén át a politika stratégiai játékteréig tart a közéleti kommentálás. George Michael kiváló hangszeres előadó, zongorázik, gitározik, basszusgitározik, dobprogramokat ír, és mindemellett remek hangszerelő is, de ezt hajlamosak vagyunk nem észrevenni, mert sokkal hálásabb témát szolgáltatnak a körszakállához tervezett sorszámozott garbók, és a szélcsatornában tesztelt tükörsima Armani-öltönyök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik