Gazdaság

Porszívó-evolúció



Porszívó-evolúció 1
TRILOBITE. Automata porszívó az Electroluxtól.

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a polgári háztartásoknak a XX. század első felében lezajló modernizációját, a háztartási eszközök és konyhai kisgépek elterjedésének jelentőségét. Ma már evidencia számunkra, hogy a háziasszonyok és az egykori háztartási alkalmazottak helyett mindentudó gépek végzik a nemszeretem rutinmunkát. Egy ezredfordulós közvélemény-kutatás szerint a múlt század legnagyobb találmánya a mosógép volt, az internet vagy a számítógép elterjedése csak ez után következik.

A kosz elleni hadjárat története a söprűvel kezdődött; a mai gépek mechanikus elven működő elődei csak a XIX. század végén bukkantak fel. A forgókefés söprőgép, a nyeles szőnyegtisztító szerkezet, az elektromos padlókefélő-gép vagy a forgókefés szőnyegporoló ma már csupán technikatörténeti kuriózum.



Porszívó-evolúció 2
HÁTI PORSZÍVÓ A 70-ES ÉVEKBŐL. Permetezőgép adta az inspirációt?

A porszívó közvetlen ősének tekinthető elektromos gépet 1902-ben fejlesztette ki Hubert Cecil Booth, angol mérnökember. Ez a roppant súlyos, nagyméretű szerkezet egy kocsin kapott helyet, s az utcáról az ablakokon át bevezetett csövön keresztül szippantotta ki a kliensek lakásaiban lévő koszt. A tevékenységet éktelen zaj kísérte, és sok problémát okozott a lovaskocsi-közlekedésben, ugyanis a lovak megbokrosodtak az istentelen lármától. Mindezek ellenére VII. Edvárd rögtön rendelt két szerkezetet, egyet a Buckingham palota, egy másikat pedig a windsori kastély számára.



Porszívó-evolúció 3
A 40-ES ÉVEK SZÁNKÓTALPAS MODELLJE. A kerék sem volt mindig evidencia.

Ezzel kezdetét vette a porszívó sikertörténete, és működtetése kezdetben a főúri estélyek egyik attrakciójának számított. A fejlesztések eredményeként az 1920-es évekre már kényelmes, használható háztartási porszívók jelentek meg a piacokon, elfogadható mérettel és súllyal, integrált porzsákkal (amelynek feltalálója egy áruházi portás, prototípusa pedig egy seprűnyélre erősített párnahuzat volt).



Porszívó-evolúció 4
A 70-ES ÉVEK HÁZIASSZONYA. Boszorkányos ügyességgel.

Az Electrolux számos alkalommal beírta magát a porszívók történetébe. 1998-ban kifejlesztette az első robotporszívót, a Robovacot (prototípus), most pedig a világ első automata porszívójával, a Trilobite-tal jelentkezett (Figyelő, 2004/9. szám). Az intelligens design jegyében találkozhattunk már robotfűnyíróval, amelyet nyugodtan magára hagyhatunk fűnyírás közben, és „gondolkodó” hűtőszekrénnyel is, amelynek beépített computere bevásárol helyettünk, vagy éppen vacsorarecepteket ajánl. A Trilobite bekapcsolás után egyből egy falat keres magának, tesz egy kört a szoba kerülete mentén, feltérképezi a terepet. Takarítás közben ultrahang radarja segítségével kikerüli a bútorokat, a munka végeztével pedig visszatér a töltőállomásához és automatikusan feltölti magát. Az Electrolux csúcstermékével főként az egyszemélyes háztartásokat (a szingli életformát követő aktív keresőket) célozza meg, de a robotporszívó mindenkinek jól jön, aki szereti, ha más végzi helyette a piszkos munkát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik