Gazdaság

Araszolás

Újabb negyed százalékpontot vágtak az alapkamaton.
Láthatóan azon fáradozik az MNB, hogy fokról fokra leépítse a tavaly november végén, kényszerűen 12,50 százalékra felsrófolt alapkamatot. A kilenctagú monetáris tanács a hét elején másodszor tett apró lépést, és 0,25 százalékponttal, immár 12,00 százalékra csökkentette az irányadó 2 hetes jegybanki kamatlábat.

Egyértelműen a piaci kamatelvárások fokozatos leszorításáról lehet szó. A fokozatos kamatcsökkentéssel ezúttal egységes várakozásokat próbálnak ébreszteni, „elhintve”, hogy az apró csökkentések könnyen megismétlődnek. A mégoly apró csökkentés kilátásai mellett felerősödik a vételi irányzat, hiszen ma többet lehet keresni a forintbefektetéseken, mint holnap. Lapzártakor háromszoros túljegyzés és az egy héttel korábbihoz képest 0,3 százalékponttal mérséklődő hozam alakult ki a 3 hónapos kincstárjegy aukcióján, a hazai valuta pedig, ha ingadozásokkal is, de 248 forint/euró alá erősödött a bankközi piacon.

A monetáris tanács szerint az egyensúly irányába tett kormányzati lépések hozzájárultak a gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez, ez pedig növeli az MNB kamatpolitikai mozgásterét. A javuló gazdasági mutatók is lehetővé teszik a kamatszint óvatos csökkentését. Ugyanakkor – véli a testület – a kedvező folyamatok ma még sérülékenyek, ezért az óvatosság és a fokozatosság továbbra is indokolt.

Az MNB-t a jelek szerint nem zavarta, hogy múlt heti ülésén az Európai Központi Bank tanácsa – többek várakozásával ellentétben – nem csökkentette a 2 százalékos irányadó referencia-kamatlábat. Ahhoz képest a budapesti 12 százalék még mindig igen magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik