Gazdaság

Rózsaceremónia


Rózsaceremónia 1

Tíz éve már annak, hogy befejeződött a leszerelés, és a rock and roll világa egypólusúvá vált: azaz megszűnt a popkultúra legfontosabb fegyveres testülete, a Guns N’ Roses. Ez persze nem helytálló, mert a mai napig nem oszlatták fel a zenekart, de az is igaz, hogy az 1993-as, kissé ízetlen Spagetti Incidens című feldolgozáslemezük óta Axl Rose-on kívül minden őstag elhagyta a bandát, lemezt nem készítettek – tehát a Guns N’ Roses a rock legrégebbi élőhalottja. Mivel egy zombi-zenekarnak leginkább a Best of-lemezek állnak jól, csak azon csodálkozhatunk, hogy ily’ későn jelent meg Guns-válogatás.

Nyilván senki nem várt a srácoktól létbölcseleti irányultságú számokat – beérjük a „fű zöld, a lányok csinosak” típusú megállapításokkal, lásd Paradise City című klasszikust -, mégsem lehet ilyen egyszerűen elintézni őket, hisz a banda jól látható kontúrokat festett fel a rock fejlődésrajzában. Ők voltak a metál és a grunge közötti nagy interregnum „uralkodói”, ők készítették elő a punk és a grunge eljövetelét. Mindezt persze álruhában, cilinderben, fejkendővel, bőrnadrágban tették. Az ilyen fazonokat szokta a társadalom elfogult lekicsinyléssel csavargóknak vagy rock-zenészeknek nevezni. Mivel a srácok az élet megoldásainak kérdését nem az üdítőitalok családjában találták meg, az alkoholista és drogos bajkeverők imágóját ki sem kellett találniuk. Ők voltak azok, akik az AIDS ellen Jack Daniels whiskyvel védekeztek. Persze, a csajozásnak hívott életvezetési program mellett lemezeket is publikáltak, melyek közül a Use Your Illusion a popkultúra egyik gigászi vállalkozása. Ha a kétszer dupla-dupla albumot a „felére húzzák”, talán minden idők legjobb klasszikus rockvállalkozása címet is kiérdemelték volna – tesszük hozzá 13 évvel a lemez(ek) megjelenése után.




Paraméterek 
Guns N’ Roses: Greatest Hits • Universal • 79 perc, 14 szám. Poptőzsdei árfolyam: *****

A most napvilágot látott gyűjtemény a slágerlistás dalokra koncentrál, kiegészítve a Sympathy For The Devil című, önálló Guns-lemezen soha meg nem jelent soundtrack-számmal. Persze, hibátlan a kollekció, mégis, egy dupla album pontosabb képet festett volna a rock Csínom Palkóiról, akik vetésforgóban voltak romantikusak és tahók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik