Gazdaság

Mikor nem vehetnek részvényt a cégvezetők?

SZABÁLYOZVA. Cégük részvényének vásárlására a vezető állású személyekre vonatkozóan meglehetősen szigorúak a szabályok, így nem árt odafigyelnie egy cégvezetőnek, hogy mikor vásárol vagy ad el saját társasága nyilvánosan forgalmazott részvényeiből. Egy A kategóriás társaság vezetője az év felében kereskedhet saját cégének papírjaival.

FORDULÓNAPTÓL A KÖZZÉTÉTELIG. A tőzsdei kibocsátónál vezető állású személy nem kereskedhet saját részvénnyel a tárgyévi mérleg fordulónapjától az éves beszámoló nyilvános közzétételéig terjedő időszakban.

GYORSJELENTÉSEK ELŐTT. Ugyancsak tiltás vonatkozik a gyorsjelentéseket megelőző időszakra. Amennyiben a kibocsátó féléves gyorsjelentést készít, a közzétételre előírt határidő utolsó napját megelőző 30 napon belül, amennyiben a kibocsátó negyedéves gyorsjelentést készít, a közzétételre előírt határidő utolsó napját megelőző 15 napon belül nem köthet ügyletet cége papírjára az érintett.

MENTESSÉG. A tilalom hatálya alá nem csak az adott társaság vezető állású személyeire, hanem a mérlegkészítésben részt vevő munkatársakra is vonatkozik. A szabály alól mentességet ad, ha a társaság vezető állású személye nyilvános forgalomba hozatal során szerez részvénytulajdont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik