Gazdaság

Szervezetfejlesztés – Fõnix program

Egy átalakuló ország gyorsan változó piacain erős versenyhelyzet, komoly kihívások érhetik az egyes vállalatokat.

Még drámaibb lehet a helyzet, ha egy olyan piacon tevékenykedik a szóban forgó cég, mint a világszerte strukturális válsággal küszködő nyomdaipar. A hagyományos nyomdák mellett terjednek a digitális üzemek, a hagyományos „sajtóipari termékeket” pedig részben az internetes megjelenések szorítják vissza. Mindeközben a klasszikus nyomdaipari vállalkozásnak nyereségesnek kell lenni, módosítani kell a stratégiáját és meg is kell újulnia. Persze ezeket a célokat egyszerre igen nehéz teljesíteni, ezért érdemes szakértők segítségét, szervezetfejlesztési tanácsadók ötleteit, közreműködését kikérni.
Jó példa erre a Szikra Lapnyomda Rt. és a TMI Hungary Kft. tanácsadócég együttműködése nyomán a Szikra teljes vállalati átalakulását célul tűző Főnix program. A két vállalat kooperációjáról sok szó esett a Figyelő Szervezetfejlesztési Konferenciáján is, ahol Matolcsy Miklós, a Szikra vezérigazgatója és Eszes László, a TMI ügyvezetője adott elő. Az átalakuló iparvállalat újonnan maga elé tűzött feladatait a tanácsadócéggel közösen dolgozta ki, s az átalakítási programot ennek megfelelően hajtja végre.
A tanácsadó közreműködése révén valóban átalakulóban van a nyomda: a Főnix program során diagnózis felállítása, a bajok felismerése után megkezdődött a stratégia kialakítása, ebből pedig már könnyebben kialakulhatott a közös jövőkép, amellyel a szervezet minden tagja azonosulni tud. Ha a jövőkép optimális, mindenki képes megújulni, változni – hangsúlyozták az előadók a konferencián. A stratégia kialakítása és a tervezés a nyomdában számos formabontó, vagy talán már elfelejtetett módszert hozott elő: a dolgozók is beleszólhatnak – a legkülönbözőbb formában, anonim levelek leadásával, szóbeli konzultációk révén, e-mailekkel – az átalakításba. Megnyíltak a legkülönbözőbb véleménynyilvánítási és egyeztetési fórumok a cégnél. Fel kellett ismernie minden közép- és felsővezetőnek is, hogy közösen kell a „változásmenedzsmentben” dolgozniuk.
Mindennek nyomán megkezdődött a felsővezetői csapat átalakítása, amely azonban folyamatos csapatépítést, nem pedig egy új struktúra bebetonozását jelenti. A cég átszervezése a hierarchikus szintek változását is magával hozta: így például a piaci változásokhoz való alkalmazkodást segíti a „laposabb piramis”, kevesebb hierarchikus szint beépítése a vezetésbe, a rugalmasabb szervezet létrehozása. Az új vállalati stratégia is a szolgáltató nyomda, vagyis az alkalmazkodás és a specializáció, a versenyelőnyök jobb kihasználására épít.
A Főnix program a szervezetfejlesztés mellett természetesen számos más területre is fókuszál: a technológiafejlesztés, a minőségjavítás, a költséghatékonyság emelése, a piacépítés, az ösztönzési rendszer megváltoztatása egyaránt kapcsolódik a programhoz – tudtuk meg Matolcsy Miklóstól, a Szikra vezérigazgatójától.

Szegő Iván Miklós

Ajánlott videó

Olvasói sztorik