Gazdaság

Csúcson a részvénykurzus

HELYZETÉRTÉKELÉS. Történelmi csúcsra kerül egy papír, ha napi záró ára meghaladja a korábbi legmagasabb tőzsdei záró árfolyamot. E pillanatban két megközelítésben célszerű megvizsgálni részvényesi pozíciónkat: egyrészt technikai, másrészt fundamentális alapon.

TECHNIKAI ELEMZÉS. A technikai oldal vizsgálatakor a forgalomra javasolt helyezni a fő hangsúlyt. Amennyiben a papír a szokásos piaci forgalmát jelentősen meghaladó aktivitás mellett került új csúcsra, s az emelkedést erős forgalom mellett másnap is folytatja, tovább tartható a részvény. Amennyiben az új csúcs elérése gyenge vagy átlagos forgalom mellett történik, úgy ajánlott a részvény pozíciónk csökkentése.

FUNDAMENTUMOK. A fundamentális oldal vizsgálatakor a papír reális, indokolható értékét kell megbecsülni a gazdálkodási teljesítmény, a kilátások, illetve a szektortársak árazási szintjét figyelembe véve. Ha úgy találjuk, hogy a részvény fundamentális értékét meghaladja az aktuális piaci árfolyam, a pozíció csökkentése indokolt, mivel elképzelhető, hogy buborék kialakulásának vagyunk a szemtanúi. Ha azonban még látunk fundamentális tartalékot a részvényben, akkor jogosan bízhatunk abban, hogy a papír kurzusa tovább emelkedhet.

IDŐFAKTOR. A vételi, illetve eladási döntésünk meghozatalakor rövid távon (pár hét távlatában) főleg technikai, a középtávú (több hónapot jellemző) pozíció felvételekor pedig a fundamentális tényezőknek kell dominálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik