Gazdaság

Szójabukta

Módosított génállományú (GM) adalékot is tartalmaz a szójatartalmú termékek jó része, legalábbis Nagy-Britanniában – derül ki a brit University of Glamoran sajtóközleményéből. Az intézmény kutatói 25 különböző, szójatartalmú élelmiszert vizsgálva 10-ben mutatták ki a GM szóját. Igaz, ennek mennyisége minden esetben az egy százalék alatt maradt. Nyolc “szennyezett” terméket viszont bioélelmiszerként tüntettek fel a gyártók; ezekben pedig legfeljebb nyomokban fordulhatna elő genetikailag módosított anyag.

A felmérés rámutat: mivel a világ szójatermésének ma már több mint a fele módosított, betakarítás, szállítás és raktározás közben elkerülhetetlen a különböző eredetű magok keveredése. Mindez önmagában természetesen nem volna baj, hiszen a GM szója az emberi egészség szempontjából semmiben sem különbözik a hagyományos fajtáktól. A “GM-mentes” címke használata korábban érzékeny tesztek alkalmazása nélkül, csupán a termelők és az élelmiszergyártók nyilatkozatai alapján is engedélyezett volt, ám most kiderült, ehhez laboratóriumi ellenőrzés szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik