Gazdaság

Ujjé, újév



Ujjé, újév 1
Vylyan Villányi Cuvée 2000 Zwack Borház

Egyemisták, kezdjük magasan, nem, mint az egyszeri magyar focista, aki mindig új színeket hoz a játékba: a szürkét és a feketét. Korrekt évad-nyitó vörös küvénk ama borrend-szerváltás, más szóval borművészeti új hullám jelese, mely bő évtizede kezdődött a magyar borvilágban, és e véráztatta kis ország legszebb vonásait mutatja fel.

E szép teljesítmények persze individuálisak, állami, pláne nemzeti összefogásról szó sincs, e páratlan nemzeti kincs, a bor közösségi szinten való megragadása, érdemén kezelése, megformálása elmaradt, a polisz vezetői, cselédjei és dzsentrijei, Nádas Péter, fontosabb dolgokkal kocódtak, a hajó elment. (Ez az ország történetének legújabb kori szakaszában…döntő történeti pillanatokban…végzetes módon képtelennek bizonyult arra, hogy saját helyzetének valóságos adottságait és az ebből adódó feladatokat meglássa – lásd Bibó, kinek neve mellesleg latinul annyi, mint iszik). Az individuális teljesítmények, a kis gazdák (a szó szemantikai kollapszusa előtti értelemben), a nagy vállalkozók és a külföldi tőke világszínvonalú borokat hívott elő a páratlan adottságú magyar termőtájakból, sok önfeláldozó tehetséget, munkát, energiát és pénzt pusztítva a földbe. Az eredendően zseniális fehérbortájnak számító magyar borvilágban versenyképes, komplex, nemzetközi mércével mérve is nívós vörösborok fejlődnek ki, a 2000. évtől feltűnő, ugrásszerű színvonal-emelkedést produkálva.

E sorba illeszthető komplex vörös a villányi Vylyan boraiból házasított bordói típusú-stílusú szép küvé, intenzív, a nagy vörösökre jellemző levendulaolaj-illatával, a tudatosan kialakított merlot-túlsúlyból fakadó fűszeres, gyümölcsös zamatokkal, némi cabernet-s cassis-ízzel, bársonyos textúrával, a szőlőtanninnak a száj egészét kitöltő, kicsit fiatalos, azaz kissé nyers benyomást keltő adstringenciájával (összehúzó hatásával). A jó savak harmonikus bor tengelyében állnak, melyet egyik komponistája, a Zwack-sommelier Kovács Antal vadételek mellé, vagy grillezett, faszénen sütött, roston sült sertés- és barna húsokhoz, medium steakekhez, báránysülthöz, és jól illeszthető félkemény és kemény sajtokhoz (Queso Manchego, Parmezán, Pecorino Mimolette, Morbier, Petite Meule) ajánl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik