Gazdaság

Lemásolt természet

Egy támadóit forró gőzzel ártalmatlanító bogár tanulmányozá-sával segítenék repülőgépek tervezését a University of Leeds fizikusai; szerintük a puffogó futrinka nevű faj mérget fecsken-dező szervrendszere új típusú sugárhajtóművek megalkotásához adhat ötleteket.


Lemásolt természet 1

Puffogó futrinka. Sugárhajtású védelem.

A Magyarországon is honos – és különféle változatokban az egész Földön elterjedt – futóbogár érdekessége, hogy potrohának nyílásán át a száz fokot is elérő permetet lövell zaklatóira. A természetbúvárok évszázadokon át hiába próbálták megérteni a sajátos fegyver működését: ahhoz ugyanis az injekciózást végrehajtó izompumpák mechanikáját, és a bennük lezajló kémiát is fel kellett deríteni. Csak a XX. század végére vált világossá, hogy a potrohban elhelyezkedő mindössze egymilliméteres mirigyben a víz forrását megfelelően adagolt vegyületek reakciója váltja ki, amelyek egymástól elzárva időtlen időkig biztonságosan tárolhatók, egyesülésük pillanatában azonban robbanóelegyet képeznek.

Amerikai és brit kutatók korábbi vizsgálatai már megmutatták, hogy a reakciótérül szolgáló kamra alakja kulcsfontosságú a reakciópartnerek menynyiségének, és így a robbanások erejének maximálásban. Az is kiderült, hogy az izmos falú tartály és a hozzá kapcsolódó edények összehangolt összehúzódásainak eredményeképp másodpercenként átlagosan 300 minirobbanás zajlik le egy-egy kilövellés során. A fecskendő nyílásának alakja pedig a pontos célzást segíti: ezzel a bogár 360 fokos körben képes irányítani a gőzsugarat.

A tudósok most az életnagyságúnál jóval nagyobb, néhány centiméteres kamramodellel, valamint számítógéppel próbálják szimulálni az adagolórendszert, abban bízva, hogy a sugárhajtóművek tervezésében kamatoztathatják a felfedezetteket. Kutatásaikra nemrég 135 ezer fontos támogatást nyertek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik