Gazdaság

Átlagon felül

Az ismét népszerű Graphisoft-papírok árfolyama 140 százalékkal nőtt az év eleje óta.

Átlagon felül 1

Sikerült talpra állnia alig egy esztendő alatt a már-már feledésbe merült Graphisoftnak. Ehhez persze komoly erőfeszítésekre volt szükség a cég részéről. Gazdálkodásában erőteljes fordulat következett be a tavalyi negyedik negyedévben, az árbevétel stabilizálódása mellett a költséghatékony működés nyomán az előzőleg veszteséges cég eredménye pozitívba fordult, szemben a versenytársak tovább romló eredményességével. A Graphisoft növelte piaci részesedését a számára legfontosabb piacon, Németországban, s egyetlen sikeres akvizícióját, a Drawbase integrációját követően stabilizálódott tavaly a cég amerikai piaca is. A fentieknek köszönhetően a korábbi két év “gyakorlatával” szemben az elmúlt két negyedévben az elemzői várakozásoknál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé a társaság.

A gyökeres fordulatot a piac és a szakemberek egyaránt értékelték. A Graphisoft-részvények látványos elemzői átértékelésének lehetünk szemtanúi: a szakértők jelentősen növelték várakozásaikat mind a 2003-as, mind pedig a jövő esztendőt illetően. Az árfolyam folyamatos, stabil növekedése pedig azt jelzi, hogy a kurzust nem csak a spekulánsok mozgatják, hanem már intézményi vevők is megjelentek a piacon.

Az elemzők egyébként úgy számolnak, hogy a Graphisoft növekedése nagyobb lesz mind a versenytársakénál, mind pedig a szektor átlagánál – csaknem 3-szoros különbséget várnak. A P/E-adatok és más mutatók is arról tanúskodnak, hogy a papírok a mostani árszinten meglehetősen alulárazottak, s konzervatív becslés alapján is még vagy 30 százaléknyi emelkedést indokolnak.

A kurzusnövekedésnek ugyan útját állhatja, ha nem teljesülnek a 2004-es eredményvárakozások, az elemzők azonban abban bíznak, hogy a társaság jövőre piacra dobja legfontosabb szoftverének, az ArchiCAD-nek a legújabb, 9.0 jelű verzióját, ami jótékony hatást gyakorolhat a cég eredményességére. Az árfolyam-növekedést kedvezően befolyásolhatja a Nasdaq további erősödése is, valamint a nemrégiben kinevezett új vezérigazgató tevékenysége.

A Graphisoft-papírok későbbi sorsa részben attól függ, hogy az elemzők milyen eredményeket vetítenek előre 2005-re, de persze méginkább attól, sikerül-e hoszszú távon is növekedési pályára állítani a társaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik