Gazdaság

Simon mágus

Egyszer csak előpattant a semmiből Don Simon. Látszatra legalábbis, hisz' azelőtt is készített szép borokat, csak tán nem palackozott annyit, a birtoképítéssel volt elfoglalva, nem maradt ereje a marketingre - mindegy.

Mostanában mindenestre megjelent a színen, egyből olyan borokkal, amelyeket be lehetne adni intravénásan a szerencsés betegnek.


Simon mágus 1

Egri Bikavér 2000, Simon Pincészet, Eger

Simon József 20 saját hektáron (plusz 12 hektár termésének felvásárlásával) borászkodik Egerben, 18 évig agronómus volt, úgy ismeri a világszép Eger körüli lankákat, mint a tenyerét, nagy gondot fordított arra, hogy a legjobb dűlőkből varrja össze földabroszát (Síkhegy, Janó, Marinka, Gőzmalmos, Galagonyás dűlők). Van neki cabernet sauvignonja és franc-ja, pinot noir-ja és merlot-ja meg persze kékfrankosa és kékoportója, mi több, 4 hektárnyi syrah, viognier (a Rhőne-völgyből elszármazott fehér, bora a Condrieu), és kadarka is termőre fordul idén-jövőre. Vannak szép egri fehérek is, de minket most a bikavér érdekel.

Simon őrült jó borokat szűr az Eger körüli premier cru dűlőiről, simán a legjobbak közt a helye. A minőség garanciáját a borász talentumán és szorgalmán kívül a jó termőtáj, a jó szőlő és a hozamkorlátozás adja, Simon egyik kulcsszava a tisztaság konkrét és átvitt értelemben, és a perfekcionizmus (szerinte “Eger középszerű és sekélyes bort nem terem”).

Simon (a bort palackozza a Don Simon Kft., amiről mindig Don Corleone jut az eszembe, pedig Simon becsületes, kőkemény magyar ember), szóval Simon Bikavérje (sauvignon-franc-kékfrankos-merlot küvé) rubinszínű, virágos-gyümölcsös illatában Eger Provence-ot idéző levendulaolaj illata és szép fa melléke kavarog, szájban gyümölcsös (meggyes), tüzes (13 százalék), tökéletes belső egyensúlyú, szépen barrikolt, koncentrált bor, a bársonyos tannin szépen belesimul a kompozícióba, semmi nem lóg ki, elegáns cucc egyszóval, csak nobilis estékre ajánljuk, melyen komoly társaság őz-szűzpecsenye, vadkacsa és/vagy bárányborda körül ülve taglalja Simon mágus ügyeit, aki például tudott repülni az ámuló rómaiak feje felett, és képes volt segíteni, megváltani, önmagához visszavezetni a rászorulót, ami minden jó bor sajátsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik