Gazdaság

Bevétel indul

Még a mozikba sem került a Terminátor3, producerei számára máris nyereséges.

Bevétel indul 1

Arnold Schwarzenegger állja a szavát. Megmondta, hogy vissza fog térni, s valóban, július elejétől az izomkolosszus a Terminátor 3 – A gépek lázadása című film gépembereként újra akcióba indul, hogy megküzdjön a Föld túléléséért. Az igazi nagy menet azonban a film elkészítése volt. Nem kevesebb, mint 175 millió dolláros költségvetésével a T-3 az eddigi legdrágább olyan produkció, amelyet nem valamelyik nagy hollywoodi stúdiónál forgattak. A producerpáros pedig újra érvényesítette az akciófilmek általuk lefektetett első számú szabályát: csináld nagyra, csináld látványosra, és csináld mások pénzéből.

TUTIRA MENNEK. Mario Kassar és Andy Vajna ezúttal talán még túl is tettek korábbi önmagukon. Az általuk alapított stúdió, a Carolco Pictures 1995-ös összeomlása előtt a két producer olyan sikerfilmeket jegyzett, mint a Rambo vagy a Total Recall. Most, a T-3 megfilmesítési jogainak birtokában, annyi pénzt szedtek össze, hogy már akkor is 5 millió dollár üti a markukat, ha a filmre egyetlen néző sem vált jegyet. Ezenkívül részesedés illeti meg őket minden olyan nyereségből és jogdíjbevételből, amire a filmet támogató cégek tesznek szert; ezek közé tartozik például a Toyota, amelynek T-3 Tundra nevű új terepjárója a filmben mutatkozik be. A két producernél marad a folytatások joga is.




Előre ihatnak a medve bőrére
Mario Kassar és Andy Vajna producerek már ma is nyertek a filmen, és ha a T-3 kasszasiker lesz, a hasznuk csak tovább nő. FORGALMAZÁSI JOGOK. A Warner Brothers több mint 50 millió dollárt áldozott be az amerikai jogokért (nehogy egy másik stúdió akkor mutassa be a T-3-at, amikor saját megaprodukciója, a Mátrix – Újratöltve a mozikba kerül). A Sony és más külföldi forgalmazók 95 millió dollárt fizettek.
NYERESÉGMEGOSZTÁS. A filmfinanszírozással foglalkozó német Intermedia Film Equities több mint 20 millió dollárral szállt be a projektbe, ennek fejében részesedést kap a bevételből.
CSATOLT TERMÉKEK. Az Intermedia mellett a producerek is részesedést kapnak a filmhez kapcsolódó termékek és számítógépes játékok eladásai után.
JOGOK. Nem a stúdiók, hanem Kassar és Vajna rendelkeznek a további folytatásokra és filmen alapuló tévéműsorokra szóló jogokkal.

Vajnán, Kassaron és Schwarzeneggeren kívül a projekt jókora kockázatot rejt mindenki számára, akinek köze van hozzá. Támogatói abban bíznak, hogy még nem múlt el teljesen az 1991-ben bemutatott és világszerte 514 millió dollár bevételt eredményező Terminátor 2 varázsa. “Nagyon szkeptikus voltam: kit fog még érdekelni a terminátor?” – mondja Moritz Borman, a filmekbe invesztáló német Intermedia Film Equities vezérigazgatója. Cége végül mégis letett 20 millió dollárt, miután a potenciális nézők körében elvégzett felmérés azt mutatta, hogy a filmnek jó lesz a fogadtatása.

Másoknak szintén megtetszett az ötlet. A Sony Pictures Entertainment 75 millió dollárt fizetett a külföldi jogok legnagyobb részéért, annak ellenére, hogy a két producer 20 millió dollárért a japán és a német jogokat már ezt megelőzőleg eladta. Sőt, a Warner Brothers, amelynek roppant fontos volt, hogy a T-3 bemutatását senki ne időzíthesse akkorra, amikor saját szuperfilmje, a Mátrix -Újratöltve a mozikba kerül, 50 millió dollárt pengetett ki az amerikai jogokért, és ehhez még jócskán engedett is szokásos forgalmazói díjából. További pénzek folytak be a szponzoroktól – a PepsiCo például 1 millió dollárt fizetett az oroszországi promóciós jogokért -, valamint az Intermediától, amely vállalta, hogy előteremt minden fedezetlen költséget.

A most lezáruló projekt még 1996-ban kezdődött. Kassar és Vajna akkor vásárolták vissza 8 millió dollárért a T-3 jogainak felét a Carolco felszámolási árverésén. Utóbb 7 millió dollárt fizettek Gale Anne Hurdnek a jogok másik feléért. Ahhoz persze, hogy megnyerjék a Warnert és a Sonyt, szükségük volt Schwarzeneggerre is, aki már régen vágyott az újabb folytatásra. Mindenesetre nem adta magát olcsón: a szerep eljátszásáért 30 millió dollárt kasszíroz, részesedést kap a teljes bevételből, és 20 százalék illeti meg őt a terminátoros árucikkek és számítógépes játékok eladásai után.


Bevétel indul 2

KÖZVETETT RIZIKÓ. A Warner és a Sony valószínűleg nem járnak ilyen jól. Elemzők szerint a filmnek 150 millió dollár bevételt kellene generálni az Egyesült Államokban ahhoz, hogy a Warnernek tisztességes nyeresége legyen rajta. Ez nem lehetetlen ugyan, de biztosra sem vehető. Közvetve azonban a producerek is kockáztatnak. Miután Vajna 1989-ben kiszállt a Carolcóból, a páros 2001-ben állt össze újra, és a tervük most az, hogy évente legalább 3 nagy költségvetésű filmet csinálnak. Márpedig az új projektekhez csak akkor lehet majd friss pénzt szerezni, ha a jelenlegi partnerek elégedettek lesznek a nyereséggel. Ez a hollywoodi producerek kettes számú szabálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik