Gazdaság

Kertünk, udvarunk



Kertünk, udvarunk 1
Püspökkert, Budapest

Már nem őrizzük kollektív emlékezetünk díszhelyén a zöld fémasztalos, kockás abroszos, kis Duna-parti csónakházas romantikát, de szerencsére a város újra felfedezte a kerthelyiségeket. Igaz, túrós csusza helyett steakeket eszünk, hosszúlépések helyett orgazmus koktélt iszunk. És persze, Beamter Bubi és Hollós Ilona dalai helyett acid-jazz moraja felesel a tücskök és kabócák kórusára.

Hogy mi a siker receptje? 1. Végy az OBI-ban néhány kerti széket és asztalt. 2. Hozzá grillező berendezést. 3. Buherálj össze deszkából és nádból bárpultos házikót. 4. Szórj elé némi murvát. 5. Keress egy havert az önkormányzatnál, aki kiadja az engedélyt a kerthelyiségre.

Biztos a siker. Miben tér el a Püspökkert a többi kertbarát objektumtól? Nos, “ki van találva”. A logó, az arculat arról árulkodik, hogy profik dolgozták ki a koncepciót. Persze, a Püspökkertnek minden adottsága megvan. Ilyen panorámát figyelve csak a köztársasági elnök költheti el vacsoráját, naná, pár száz méterre van innen a Sándor palota. Még a felkelő nap báját is megcsodálhatják a kitartó poharazók, lévén, hogy a Püspökkert hajnalig nyitva van.

A kivételes adottságú tájteraszon ülve lőréseken keresztül figyelhetjük a Dunát, és ringathatjuk magunkban az élményt. A tájkertész remek munkát végzett, a szórakozóhely előterében lévő, levendulákkal szegélyezett térség olyan, mintha egy reneszánsz olasz kertben lennénk. A jól karbantartott romantikán csak az ront, hogy a kis park szépséges kútjából nem folyik víz. Viszont az árnyas fák alatt a macskaköves úton járhatunk, mely mindig jobb, mint az átlagos kerthelyiségek ropogó gyöngykavicsa. Ha nem a Duna kék szalagját bámuljuk, a levenduláson átemelve tekintetünket az egykor impozáns Honvéd főparancsnokság épületére látunk. (A romház ma a Vár szégyenfoltja. Érthetetlen, hogy a második világháborúban szétlőtt épületet miért nem lehetett közel ötven év alatt helyreállítani.)




 Legfontosabb paraméterek

 Árak: olcsónak nevezhető • Kiszolgálás: jó • Esztétikai paraméterek: gyönyörű a panoráma és a környezet • Cím: Budapest I. kerület, Dísz tér

Nem mondhatjuk, hogy a Püspökkert turistakopasztó hely lenne. Viszonyítási alap: a korsó Dreher 350 forint. Ételválasztéka szerény, igaz, a kerthelyiségeket nem a bőségtálak miatt kedveljük. Grillételekből (csirke, pulyka, sertés) és salátákból (görög, cézár) választhattunk. Azután, hogy bejártuk a közeli Nemzeti Galériát és a Ludwig Múzeumot, a Püspökkert kiválóan alkalmas levezető kávéra és beszélgetésekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik