Gazdaság

A fúzió

LÉNYEGE. A fúzió két társaság egyesülése, az ügylet nyomán két, korábban elkülönülten működő társaság vagyona összeadódik. Az elmúlt évtizedben pozitív és elrettentő példákat egyaránt láthattuk a cégfelvásárlásokra, egyesülésekre, amelyekre általában akkor kerül sor, ha a létrejövő új társaság a becslések szerint többet ér, mint a két jogelőd külön-külön. A vállalatfelvásárlások, fúziók okai a következők lehetnek:

MÉRETGAZDASÁGOSSÁG. Legfőbb alapelve, hogy bizonyos költségkategóriák (általában a fel nem osztottak) nem nőnek a cég méretével arányosan, így egy bizonyos üzemméret elérésével extraprofitra nyílik lehetőség. További előny, hogy a megnövekedett méretű új társaság jobb alkupozícióba kerül mind a vevőkkel, mind a szállítókkal szemben.

KIEGÉSZÍTŐ ERŐFORRÁSOK. A vevő és a felvásárlásra kerülő társaság gyakorta egymást kiegészítő erőforrásokkal rendelkezik, így az egyesüléssel mindkét cég olyan lehetőséghez juthat, amelyet organikus növekedéssel csak rendkívül drágán tudna biztosítani magának.

ADÓMEGTAKARÍTÁS. Amennyiben az egyik cégben számottevő mértékű elhatárolt veszteség van, az az ebből fakadó potenciális adóelőnyt kellő mértékű nyereség hiányában nem tudja kihasználni. Ez az “adottság” azonban komoly értékké válhat, ha a cég egy stabil nyereséggel rendelkező, nagyobb összegű adót fizető társasággal egyesül.

HATÉKONYSÁGNÖVELÉS. A felvásárlások esetében előfordulhat, hogy a megvett cég gyenge hatékonyságú, ami legtöbbször a menedzsment rossz tevékenységével magyarázható. Ilyen esetekben a vezetés lecserélése számottevően növelheti a társaság értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik