Gazdaság

Tumorölő talajlakó

Génmódosított mikrobákkal próbálják elpusztítani a rákos daganatokat a University of Nottingham genetikusai. Eljárásuk lényege, hogy a szervezet oxigénben szegény területeit – így elsősorban a tumorokat – kedvelő Clostridium baktériumot használják a daganatölő vegyületek célba juttatásához.

Az már száz éve ismert tény, hogy a Clostridium vonzódik a tumorokhoz, ennek pedig az lehet az oka, hogy a burjánzó sejtek gyorsan felélik a vérerek által a szövetekbe szállított oxigént, így a tumorokban a baktériumok eredeti élőhelyéhez, a talajhoz hasonló oxigénmentes környezet alakul ki. A genetikusok most úgy módosították a talajlakó mikrobát, hogy az méreggé alakítson egy, a szervezetbe fecskendezett, egyébként ártalmatlan vegyületet; így a toxin hatása csak a daganatban érvényesül, és csakis azt pusztítja el. Ilyen, kizárólag a kivánt helyeken ható, időzített bombaként működő anyagokkal már korábban is kísérleteztek az orvosok, ám mostanáig nem sikerült megoldani célba juttatásukat.

Az új technika állatkísérletekben már működik, és bebizonyosodott, hogy a génkezelt parányok nem telepednek meg a test egyéb oxigénszegény területein, például a belekben. Most már csupán arra keresik a választ a tudósok, vajon a jobban “szellőző”, kisebb tumorok ellen is hatásos-e a megoldás. Amennyiben egerekben ez is bebizonyosodik, hamarosan akár humán próbákon is tesztelhetik a módszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik