Gazdaság

Egészségőr

Dudás Katalin missziója az üzletemberek egészséges étkeztetése; sorsukat a terápia ideje alatt őrangyalként kíséri végig.

Tíz fölösleges kilójának köszönheti vállalkozását Dudás Katalin. A súlygyarapodás miatt önértékelési zavarokkal küszködő, labilis lelkiállapotba került lánynak egy séfbarátja nyújtott segítő jobbot. “Amikor ismerősöm meglátta, mekkora a baj, megtiltotta, hogy téliszalámival a szám sarkában azt bizonygassam, soha nem tudok lefogyni” – emlékszik a keserű időkre Dudás.

A súlyfelesleggel terhes időszakig hosszú út vezetett. A kalandos ifjúkort megélt lány kiskorában kémelhárítói jövőt dédelgetett, amihez nagymértékben hozzájárult, hogy édesapja hivatásos katona volt. A grúz származású gépészmérnök és gyorskorcsolyázó Európa-bajnok mama azonban a képzőművészetek felé terelgette jól rajzoló gyermekét. Dudás Katalin ezzel szemben iskolát került, hogy a “Stúdió K” nevű alternatív színházban csiszolja színjátszótudását. A 340 igazolatlan órát felhalmozó diákot azok a középiskolai tanárai mentették meg a kicsapástól, akik bíztak tehetségében. Az irántuk érzett hálából felvételizett a Színművészeti Főiskolára, ahova elsőre felvették. Az öntörvényű lánynak azonban másfél év után nem volt maradása a főiskolán.


Egészségőr 1

Nem sokkal ezután az ELTE pszichológia szakára kezdett járni, majd kikerült az angliai Southampton egyetemére. Egyéves ott-tartózkodása alatt több mint tíz kilót hízott. Hazajövetele után visszatért törzshelyére, az egyetemmel szemben lévő étkezdébe, ahol a Gellért Szálló egykori séfje a hotelbeli színvonal megtartása mellett olcsó áron étkeztette az ifjúságot. Amikor a szakács végighallgatta a lány sikertelen fogyókúráinak történetét, azt mondta Dudásnak, innentől csak azt eheti, amit ő főz neki. Hősünk nem ellenkezett. Délben átjárt ebédelni, a vacsorát és a reggelit pedig műanyag dobozban vitte haza. “Három hónap alatt leadtam a felesleget. A fogyás azonban már az első hónap után hidegen hagyott. Az étkezési szokások megváltoztatásának hatására koncentrációkészségem, munkabírásom nagyobb lett, visszatért az életkedvem” – mondja Dudás Katalin, aki ezt követően a táplálkozás és a psziché összefüggéseivel kezdett foglalkozni. Ezt a témát választotta szakdolgozatának is. Nyolc emberen kezdte vizsgálni az étkezés és a mentális állapot közötti összefüggéseket. Választott alanyainak saját maga állította össze és vitte ki a séf által elkészített ételeket. Pár hét múlva kiderült, a páciensek jól élik meg a változásokat, s ezt környezetük is észreveszi. Az egyik résztvevő, aki a tőzsdén angolt tanított, beszámolt tanítványainak az eredményről. A hallgatóság közül többen beiratkoztak az akkor még csak elméletben létező angyal-menzára. Az első fizetős páciensek vállalkozói szerepbe kényszerítették a “főangyalt”, akinek fogalma sem volt arról, hogyan épül fel egy cég, de még arról sem, mi a bruttó és a nettó közti különbség.

BOTLÁSOK. “Mivel nem voltak előttem minták, ösztönösen vezettem az üzletet. Emiatt a létező összes hibát elkövettem. Rettegtem attól, hogy vállalkoznom kell, ezért önvédelemből társakkal vettem körül magam” – vet számot ballépéseivel Dudás. Egy pszichológus barátnőre, egy külföldi vállalkozóra és egy belgyógyásznőre esett a választása. Először a pszichológuslánytól vált meg, mivel kiderült, hogy a barátság nem keverhető össze az üzlettel. Az ő részét a külföldi befektető vásárolta meg, ám ekkor Dudás Katalin vált a legkisebb százalékkal rendelkező tulajdonossá. Amikor erre rájött, a külföldi társat komoly belharcok árán, de sikerült kivásárolnia belgyógyászkollégájával a cégből. Ezután jött létre a ma is érvényben lévő tulajdonosi szerkezet: 60 százalékot Dudás Katalin, 40 százalékot Zombory Ildikó, az International Medical center VIP részlegének főorvosa birtokol a cégben.

“Nem véletlen az Angyalok konyhája névválasztás. Azt hiszem, attól működik a vállalkozás, hogy nagy hangsúlyt fektetek az ügyfélközpontúságra, illetve arra, hogy nem üzleti vállalkozásként, hanem misszióként fogom fel, amit csinálok” – mondja Dudás Katalin, aki önálló irodát tart fönt 12 alkalmazott foglalkoztatása mellett. Csak nekik dolgozó futárszolgálattal büszkélkedik, s ma már a Szabolcs utcai kórház konyhájában bérel egy részt, hogy az alvállalkozók után végre saját szakácsok által készülhessen a mennyei manna. Így a hamis gulyás, vagy a rántott gabonahús répafőzelékkel, illetve az örök favorit, a tönkölykenyérből, biomákból és szójatejből készült mákos guba.

 

DUDÁS KATALIN

30 éves, hajadon. Kiállításrendezői diplomáját a Casus Kortásművészeti Kollégiumban szerezte, pszichológiai tanulmányait az ELTE hallgatójaként folytatta.

A 2001 áprilisában indított vállalkozása, az Angyalok konyhája 12 főt foglalkoztat. A cég az indulás évében 7 millió, 2002-ben pedig 40,5 millió forintos forgalomra tett szert. Erre az évre 50-60 milliós árbevételt várnak.

Szabadidejében lovagol, kerámiákat készít, s olvassa – illetve immár egyre gyakrabban írja is – a szakirodalmat.

TERÁPIA. A kúra elején a pszichológus kitöltet egy adatlapot a pácienssel, majd felméri egészségügyi, pszichés állapotát, élettani helyzetét, végül feltérképezi étkezési vagy akár szexuális szokásait. Ez utóbbi azért fontos, mert Dudás szerint a legtöbb táplálkozással kapcsolatos probléma pszichés okokra vagy életvezetési problémákra vezethető vissza. Ha ez megvan, az angyalok mindenkinek egyéni étrendet szabnak, s hétről hétre figyelemmel kísérik eredményeiket. “A sikert nem kilókban mérem, hanem közérzetjavulásban, a mentális egyensúly kialakulásában. Ily módon ez nem is fogyókúra, hanem rávezető kúra a kiegyensúlyozott táplálkozásra; lényege a tisztítóhatás, s csupán mellékhatása a fogyás” – mutat rá Dudás Katalin.

Mivel az angyalok marketingre nem költenek, pácienseik – cégvezetők, cégtulajdonosok, üzletemberek – hallomás útján jutnak el hozzájuk. Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója 2002 óta kuncsaftja a cégnek. Az tetszik neki az Angyalok konyhájában, hogy nem ígérnek csodákat, hanem folyamatos odafigyelés mellett kiegyensúlyozott táplálkozást kínálnak, egészséges anyagok felhasználásával. Dudás, aki kezdetben csak az ételek minőségére koncentrált, ma már a pénzügyi menedzsmentet is összefogja, s a logisztika terén is sokat fejlődött. “A szolgáltatás borsos ára miatt üzletfeleinek száma szerinte sosem fog tömeges méreteket ölteni, de az elfoglalt, magasabb jövedelmű emberekre, akiknek a stresszes életmód mellett kevés idejük jut a rendes táplálkozásra, mindig számíthat” – véli Farkas Ádám.

A táplálkozási korrekcióért hetente 25-30 ezer forintot kérnek az angyalok, akiknél jelenleg mintegy 80 kliens “sanyargatja” magát. “Az üzletemberek azt gondolják, a természet törvényei felett állnak, nekik nem romolhat meg az egészségük. Ugyanakkor nem bánják, ha van egy kis pocakjuk, mert az tekintélyt kölcsönöz” – összegzi tapasztalatait Dudás Katalin. Ez a réteg nem szembesíti magát étkezési szokásaival, mert azt kellene látniuk, hogy reggel megisznak három kávét, napközben végigpogácsázzák a meetingeket, este pedig beülnek egy elegáns étterembe, majd degeszre eszik magukat. Ez felborult anyagcseréhez, szívritmuszavarhoz, érrendszeri problémákhoz vezet. Ezért a táplálkozási önismeret kialakítása a lényeg, ami egyénre szabott odafigyelést igényel. A vállalkozást Dudás Katalin szerint emiatt nem is lehetne nagyban csinálni, mert akkor a személyes oldala veszne el az üzletnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik