Gazdaság

A legnagyobb vírus

Az eddig ismert legnagyobb vírust azonosították francia virológusok; a kórokozó legalább ötször akkora, mint a nagyság szerinti sorrendben utána következő faj, mérete meghaladja számos baktériumét is.

A vírus egy víztoronyból még 1992-ben vett vízmintából került elő, ám a kutatók azt már kiderítették, hogy valószínűleg tüdőgyulladást okoz az emberekben. Néhány tüdőgyulladásban szenvedő betegben ugyanis már korábban megtalálták az ellene termelt immunanyagokat. A betegséget a francia tudósok szerint a légkondicionáló berendezésekben élő amőbafajok közvetítették az emberre, mert a kérdéses vízmintában is ez az egysejtű hordozta a vírust.

A genetikai vizsgálatok eredményei szerint az új vírus nem áll rokonságban az atípusos tüdőgyulladás feltételezett okozójával, a valószínűleg a koronavírusokhoz tartozó törzzsel, ám némileg hasonlít a himlővírushoz. A két élősdi közti evolúciós távolság azonban olyan nagy, hogy besoroláshoz a tudósok új rendszertani kategóriát hoztak létre: a Mimivírusok családját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik