Gazdaság

Dobozban az egészség


Dobozban az egészség 1

Aki csak a betegségek megelőzése céljából fogyaszt frissen facsart narancslét, az feleslegesen költi a pénzét – madridi élelmiszer-kutatók szerint ugyanis a 100 százalékos dobozos gyümölcslé semmivel sem tartalmaz kevesebb vitamint, mint a házilag gyártott juice. Való igaz, a dobozos gyümölcsleveket meglehetősen drasztikus módszerekkel pasztörizálják a gyártók. Általában hőkezelik a gyümölcsökből nyert folyadékot, de a legjobb esetben is mikrohullámokkal bombázzák, aminek következtében a benne lévő víz elpárolog; a csomagoláson feltüntetett “100 százalék” végül úgy adódik, hogy a sűrítményhez visszapótolják az eredeti töménységhez szükséges vizet. Mindez azonban nem vezet az egészség megőrzése szempontjából legfontosabb szabadgyök-megkötő antioxidánsok (a C-vitamin vagy a karotinoidok) szintjének csökkenéséhez. E vegyületek mennyisége a friss levekben és a dobozosokban azonos – így legfeljebb az íz érdekében érdemes vesződni a narancsfacsarással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik