Gazdaság

Blokkolt GPS

Ha korlátozott mértékben is, de az Egyesült Államok minden bizonnyal zavarni fogja a globális helyzetmeghatározó rendszert (GPS) egy esetleges iraki háború esetén. A védelmi szóvivő szerint a műholdas infrastruktúra blokkolása nem befolyásolja majd annak üzleti alkalmazásait, csak helyi jelleggel, és rövid időre szüneteltetik majd vagy kuszálják össze a világűrből érkező rádiójeleket.


Blokkolt GPS 1

A GPS rendszert katonai célokra fejlesztette ki az Egyesült Államok, ám mivel csillagászati összegekbe került (nagyjából 12 milliárd dollárba), a megtérülés reményében egy ideje a vállalati és magánfelhasználók számára is hozzáférhetővé tette. A civil alkalmazók mindazonáltal a mai napig nem kapták meg a hadsereg által használt kódokat, csak kisebb pontosságú adatokkal dolgozhatnak. A szatellitek ugyanis kétféle jelet sugároznak: a C/A nevű csak mintegy 20-100 méteres hibahatáron belül pozícionál (a védelmi minisztérium ezt bocsátja az üzleti felhasználók részére), a hadsereg által használt P jelű kód azonban akár milliméteres precizitást is lehetővé tesz. A P kód a ma elérhető helyzetmeghatározó eszközökkel megfejthetetlen, a rendszert csak az amerikai hadsereg (és a NATO néhány köteléke) tudja használni.

Mindebből az következik, hogy a védelmi minisztérium képes beavatkozni a rendszer működésébe, átalakítani a kódokat, sőt, elméletileg a globális GPS hálózat mind a 24 műholdját is kikapcsolhatja. A Pentagon szóvivője szerint erre, a rendszerek működését az egész világon megbénító döntésre csak extrém esetben kerülhet sor, és csakis akkor, ha Bush elnök, Rumsfeld védelmi miniszter és Tommy Franks, a hadsereg főparancsnoka közösen határoznak róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik