Gazdaság

Sztori híján

A befektetőknek jól jöhet, de a Matáv-árfolyamot aligha fényezi a szokásosnál nagyobb osztaléknövekedés.

Nem okozott meglepetést, amikor a Matáv londoni road show-ján az immár szokásosnak tekinthető 1 forintos emelésnél nagyobb osztaléknövelést helyezett kilátásba a cégvezetés, hiszen a távközlési társaság már korábban bejelentette: átdolgozza eddigi osztalékpolitikáját. Igaz, számos elemző csak 2004-től számolt növekvő kifizetésekkel, mivel az idén a cég életében még a Westel megvásárlásakor felvett hitel törlesztése az elsődleges pénzügyi feladat. A Matáv kiváló cash-flow termelő képessége elegendő fedezetet nyújt egy ilyen értelmű döntéshez, noha az itt kifizetendő összegek korlátozhatják az esetleges újabb akvizíciókra fordítható forrásokat.


Sztori híján 1

Az új osztalékpolitika kedvező fogadtatásra találhat az intézményi befektetők körében, ahol eddig joggal kifogásolták, hogy hiába a kiváló cash-flow termelő képesség, ha ebből a részvényesek csak filléreket látnak. Természetesen a 12 forint helyett mondjuk 15 forintra emelkedő osztalék nem teszi sokkal vonzóbbá a részvényt (az osztalékhozam még így is elhanyagolható), inkább csak jelzésértékűnek tekinthető. A befektetők valószínűleg jobban örülnének egy növekedési sztorinak, ám a Deutsche Telekom terjeszkedésének leállítása miatt valószínűleg kénytelenek beérni egy jóval konzervatívabb történettel.

Növekvő osztalékával a Matáv mindenesetre jelezheti a befektetők felé stabilitását, és a szabad cash-flow elköltésének új – eddig a távközlésben ritkán használt – módjával az eddiginél nagyobb figyelmet érdemelhet ki. Mindez azonban csak mérsékelten hathat az árfolyamra.

Az osztalék növekedésében fontos szerepet játszhat a Deutsche Telekom, amely akár egy 100 százalékos kifizetés-növekedés esetén is csökkenő magyarországi osztalékbevétellel kénytelen beérni. A kijelentés első látásra meglepő, azonban nem szabad arról elfelejtkezni, hogy a német távközlési óriás most először nem számolhat a Westellel, amelynek kisebbségi részesedése után a megelőző két évben 8,5, illetve 11,5 milliárd forintot tehetett zsebre, miközben a Matávtól csak 6, illetve 6,6 milliárdos osztalékbevételt könyvelhetett el.

A Deutsche Telekom adósságállományának szempontjából a Matávtól kapott osztalék természetesen nem oszt, nem szoroz. Kérdés az is, hogy a német óriás inkább a többi tulajdonos felé is pénzkiáramlással járó osztalékfizetést, vagy a vele szemben fennálló tartozások mihamarabbi visszafizetését szorgalmazza-e inkább. Az osztalék mértékének megállapítása közgyűlési hatáskör, így a döntés a Deutsche Telekom kezében van. A lehetőségek tárháza széles, választ csak később, a részvényesi gyűlési előterjesztésekből kaphatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik