Gazdaság

Életigenlés


Életigenlés 1

Győztest hirdettek New Yorkban: eldőlt, milyen épület áll majd a 2001. szeptember 11-én porig rombolt World Trade Center (WTC) helyén. A döntnökök egy Lengyelországban született, az amerikai állampolgárságot 1965-ben alig 19 évesen megszerző, ma Berlinben élő zeneművész tervei mellett tették le a garast. Nem tévedés, pályája kezdetén Daniel Libeskind Izraelben, majd az Egyesült Államokban valóban zenei tanulmányokat folytatott, és komoly tehetségként tartották számon. Ám 1970-ben már építészetből szerzett diplomát New Yorkban, sőt két évvel később le is doktorált az angliai Essex egyetemén.



Életigenlés 2
A győztes terv részletei.

Libeskind öt csapott tetejű, sokszögletű irodatornyot álmodott a WTC helyére – a legmagasabb közülük 70 emeletes -, továbbá egy sor kisebb épületet, amelyek kulturális célokat szolgálnak majd. Az épületegyüttes leglátványosabb eleme azonban az az 1776 láb (541 méter) magas, égbe szökő acéltorony, amelyet növényekkel töltenek meg. A leendő felhőkarcoló így nemcsak az 1350 láb magas hajdani WTC-t szárnyalja majd túl 35 emelettel, hanem a jelenlegi rekorder, 1483 láb magas malajziai Petronas Twin Towersnek is fölébe nő. Az 1776 lábnyi magasság egyébiránt az amerikai függetlenség kivívásának évére utal. S természetesen a zöldellő torony is üzenet. A szimbólumok iránti fogékonyságát már a 2001-ben átadott berlini Zsidó Múzeum megtervezésekor is látványosan bizonyító Libeskind szavaival: “A kertek a szüntelen életigenlés jelképei.”


Életigenlés 3

A terv a másfél évvel ezelőtti tragédia mintegy 2800 halottjára is kegyelettel emlékezik. A leomlott ikertornyok alapzatának betonfalát fölhasználva Daniel Libeskind egy emlékhelyet alakítana ki 30 láb mélyen a földfelszín alatt – az eredeti, ám túl drágának ítélt terv még 70 lábról szólt -, ahol alighanem egy múzeum kapna helyet. Elképzelései szerint a látogatókat egy csöndes, az elmélyült elmélkedést lehetővé tevő környezet fogadná “az áldozatok vérével megszentelt” helyen. Itt létesülne a tűzoltóknak emléket állító Hősök Parkja, illetve a város vezetése ide szánja azt az emlékművet is, amelyre előreláthatólag ez év tavaszán írnak ki pályázatot.

Libeskind terve mellett amúgy az utolsó körben éppen egy New York-i nemzetközi tervezőiroda víziója volt még versenyben. A Think elnevezésű építészgárda egy 1665 láb magas, acél rácsszerkezetű ikertornyot képzelt a WTC helyére, amelynek 85. emeletén egy múzeum épült volna, mintegy ég és föld között. Ez később “lejjebb került” a 30. szintre, sőt a városi szakértők az eredeti változatban szereplő kovácsolt acél szerkezetet is a sokkal könnyebb és olcsóbb rozsdamentes acélra alkudták le. Mindezzel a költségek 800 millió dollárról a 330 millió dollárosra becsült Libeskind-tervvel “versenyképes” szintre csökkentek ugyan, de a jelek szerint ez sem volt elég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik