Gazdaság

Hiába kerestük

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) online céginformációs rendszere fél évet csúszott az adatok feldolgozásával, s a szolgáltatás még mindig nem teljes körű.

Nem volt könnyű helyzetben az a vállalkozó, aki az elmúlt fél évben 2001-es mérlegadatokat szeretett volna megtudni – például valamelyik konkurenséről, vagy leendő üzleti partneréről – az IM internetes cégnyilvántartási rendszeréből. A cégbíróságon nem kevés időráfordítással helyben, ingyenesen megtekinthető (igaz, csak illeték fejében fénymásolható) cégadatokat pénzért szolgáltató Microsec Kft. rendszere így jó ideje csak 2000-es számokat közölhetett a legfrissebbként. Ennek az volt az oka, hogy egy közbeszerzési eljárás kapcsán kirobbant vita miatt az IM cégnyilvántartásának csak ez év január végére sikerült feldolgoznia a tavaly május végéig hozzá beérkezett mérlegeket és eredménykimutatásokat.


Hiába kerestük 1

KÖZBESZERZÉSI VITA. Tavaly januárban az IM adatbeviteli szolgáltatására közbeszerzési pályázatot írtak ki, a tenderen márciusban a Bull Magyarország Számítástechnikai Kft.-t hirdették ki győztesnek. A Bull öt éven keresztül, évi 43,75 millió forintért végezte volna a szolgáltatást. A pályázaton másodikként befutott Pannon-Org Kft. azonban kifogással élt, és a Közbeszerzési Tanács döntőbizottsága megsemmisítette az IM által kiírt pályázat eredményét. A június 5-én meghirdetett második közbeszerzési eljárást augusztus elsején zárták le, s azt szintén a Bull Magyarország nyerte, a korábbinál némileg alacsonyabb, évi bruttó 42 millió forintos ajánlattal.

Gyímesi Géza, az IM informatikai és céginformációs főosztályának vezetője erről csak annyit mondott, hogy az újabb közbeszerzési eljárás nyertesével csak szeptember 5-én sikerült a szerződést megkötni, így a 2001. évi beszámolók feldolgozását is csak szeptember elején tudták elkezdeni.

Ennek ellenére még mindig számos olyan cég van, amelynek adataihoz továbbra sem lehet az interneten keresztül hozzájutni, s ez nem csupán azzal magyarázható, hogy sokan egyszerűen hanyagságból, vagy – a bírság kockázatát is vállalva, szándékosan – nem nyújtják be gazdálkodási adataikat. Vanczák József, a nyilvántartásokról internetes adatokat szolgáltató Microsec Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a nem a szabványos formanyomtatványon beérkezett mérlegeket mindeddig nem tudták feldolgozni. Pedig jó néhány nagyobb cég is könyvviteli programokat használ, s ilyen formában nyújtja be mérlegeit. (A Figyelő például a TV2-t birtokló MTM-SBS Rt. és a konkurens Magyar RTL Rt.-mérlegét szerette volna megnézni, de az előbbié csak 1998-ig, az utóbbié pedig egyáltalán nem szerepel az online nyilvántartásban.)

 

 Az IM-tender ajánlattevői

• Bull Magyarország Kft.
• Dialóg Plussz Kft.
• Hungarogeo Kft.
• MÁV Informatika Kft.
• Pannon-Org Szervezési és Szolgáltató Kft.
• Szenzor Számítóközpont Kft.

Gyímesi Géza közlése szerint az efféle, nem formanyomtatványon beadott mérlegek megtekintésére egyelőre az IM március elején nyíló új ügyfélszolgálati irodájában lesz lehetőség. Hamarosan üzembe helyezik azonban azt a szoftvert, amely biztosítja majd a nem szabványos formátumban beérkezett gazdálkodási adatok megtekintésének lehetőségét az interneten keresztül is.

REMÉNYTELI JÖVŐ. Miközben a minisztérium és adatszolgáltatója, a Microsec tavaly tetemes késést halmozott fel, a 2002-es mérlegadatok nyilvánosságára feltehetően nem kell majd egy teljes évet várni. Az IM főosztályvezetője arra számít, hogy a tavalyi mérlegek 2003. május 31-i beérkezési határidejét követően mintegy fél évet azért igénybe vesz majd a teljes körű feldolgozás. Gyímesi Géza ezt azzal indokolja, hogy várhatóan 250-280 ezer cég nyújtja majd be gazdálkodási adatait a következő hónapokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik