Gazdaság

Végtelen készenlétben

Nukleáris hajtóművel ellátott felderítő repülő fejlesztésére bólintott rá az amerikai védelmi minisztérium. A hivatal 2004-es költségvetésében 1 milliárd dollárt különített el az atommeghajtású lopakodók fejlesztésére.


Végtelen készenlétben 1

A Predator. Még hagyományos üzemanyaggal.

Az amerikai légierő által jelenleg használt legénység nélküli kémrepülőgépek – például a Predator – mind a koszovói, mind az afganisztáni bevetésekben nélkülözhetetlen információkat szolgáltattak az ellenség csapatmozgásairól. Ezek a gépek órákon keresztül képesek az ellenséges légtérben cirkálni, ott fényképfelvételeket készíteni, és azokat műholdas kapcsolat útján továbbítani. Előnyük, hogy nem kockáztatnak emberéleteket, hátrányuk viszont, hogy gyakran vissza kell őket terelni a biztonságos légi bázisokra, utántöltés céljából. A nukleáris hajtóművek alkalmazásával azonban néhány óráról hónapokra nőhetne a gépek üzemideje.

Az ötvenes években mind az Egyesült Államok, mind Oroszország próbálkozott atommeghajtású vadászgépek fejlesztésével, ám azok hagyományos nukleáris reaktorokat tartalmaztak volna, így a kísérletekkel mindkét fél felhagyott, mert a hajtóművek túl nehéznek, a gépek pedig túl veszélyesnek bizonyultak.

A mostani tervek középpontjában új technológia áll: ez a hafnium nevű elem röntgensugarakkal történő hasításán alapul. A gép tervezését vezető mérnök, Christopher Hamilton szerint e meghajtási mód biztonságos, a repülő akkor sem változna radioaktív izotópokat szétszóró piszkos bombává, ha esetleg lezuhanna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik