Gazdaság

Sikeres kötvénykibocsátás

bizonyította be ismét: nemzetközi elismerés, bizalom kíséri a magyar gazdaságot az Európai Unióba vezető úton. Két hét leforgása alatt elkelt 1 milliárd eurónyi a 10 éves lejáratú, szuverén kötvényekből. Mégpedig 4,5 százalék éves kamat mellett: nem drágábban a kibocsátó számára, mint ha a befektetők német állampapírt vásároltak volna. A névértéknél alacsonyabb kibocsátási árfolyamban érvényesülő kamatfelár minden eddiginél alacsonyabb, most már csak 0,27 százalékponttal kellett “rákínálni” az európai bankközi rátára. A lengyelek is jól szerepeltek, szintén 10 éves, 4,5 százalékkal kamatozó, 1,5 milliárdos pakettjükkel, bár a hitelbesorolásuk kissé kedvezőtlenebb, és így a kibocsátás számukra valamivel drágábbnak bizonyult.

Magunk mögött hagytuk a “felzárkózó gazdaság” státust, az unióval egyenrangúak lettünk – zengik rólunk (meg a lengyelekről) a kommentátorok. Csakugyan, a pénz beszél, és egy országról nagyon sok mindent el tud mondani. Most a két hete a jegybankban lezajlott roham is más színben tűnik föl: nemcsak a spekulánsok, hanem a hosszú távra befektetők is szépen jönnek. Ám a forint melletti, elsietett spekulációról újfent eszünkbe jut a nyugtalanító ellentét a makrogazdaság aggasztó állapota és Európa bizalma között.

Az ellentét gondolkodásra késztet: vajon miért érdemeltük ki a sikert? A külső elismerés nem tárgyalható az önismerettől függetlenül. Mindig is jó adósok voltunk persze, amint arra a veterán bankár mostanság oly gyakran rámutat, de ez nem elég, a külső normák és a belső törekvések összhangjára is szükség van. És volt úgy, hogy összhang volt, hat éven át, 1995-2000-ben, amikor a gazdaságpolitika az európai fölzárkózás hosszú távú érdekeit szolgálta. Megélni, de úgy, hogy abba a gyerekeink se menjenek tönkre – aranyigazság, amely az elmúlt két évben zárójelbe került. Politikusok acsarkodása, népszerűségi ponthajhászása tornászta föl a csillagos égig a költségvetési hiányt, és húzta keresztül – a fizetési mérleg, a versenyképesség drasztikus lerontásával – a fenntartható fejlődést. Európa elnéző jóindulattal fogadja az új útitársat. Egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik