Gazdaság

Kalandra csábít


Kalandra csábít 1

Újjávarázsolta a Peugeot az 1996-ban bemutatott – kategóriát alapító – szabadidős “megjelenésű” családi autóját, a Partnert. A vérfrissítés olyan jól sikerült a konstruktőrök szerint, hogy a modell a síelés, a szörf, a vitorlázás szerelmeseit éppúgy képes lenyűgözni, mint a családosokat, akik a mindennapi robot után a hét végén a természetbe kirándulnak. Kifejezetten ezt a természetbarát vonalat erősíti az új Freeway változat, amely fokozza a Partner alapvető szabadidő-autó jellegét. Megjelenése a védőráccsal védett fényszórókkal még harciasabb az alapváltozaténál. A motor alatt elhelyezett acél védőlemezzel és a megemelt futóművel, a speciális könnyűfém felnikkel, ha nem is született off roadozásra, de a földutakon való suhanásra azért bőven megfelel. A kalandra csábító Freeway-hez a gyártó ráadásul két motort is kínál, az 1,6 literes 80 kilowattos benzines és a 2,0 literes HDI dízel egyaránt megfelel a különleges rendeltetésnek.

A “szabadidős jellegű” családi autók szegmense viszonylag új, ám folyamatosan fejlődik: 1996 nyara és 2002 szeptembere között közel 584 ezer Partnert gyártottak Vigóban, a Peugeot spanyolországi üzemében. Az ötszemélyes Partner, amelyből mintegy 193 ezer példány készült, új piaci kategóriát testesített meg, létrehozta a szabadidős/családi autó önálló, és azóta folyamatosan fejlődő szegmensét. A kategória vevőkörének sajátossága, hogy autóvásárláskor a költségszempontokat helyezi előtérbe. Ezért számukra a legfontosabb kritérium a praktikusság, a méret, a kényelem, valamint a felhasználás sokoldalúsága.


Kalandra csábít 1

A designerek tehát kőkemény marketing “paranccsal” a tarsolyukban álltak neki a Partner “kitatarozásának”, hogy a végtermék meghódítsa a megcélzott, aktív életet élő személyeket, akiknek közömbös a társadalmi státus visszatükrözése az autóban, viszont kényelmes, robusztus és tartós, minden körülmények között praktikus járműre vágynak. E kritériumnak tesz eleget a 624 literes csomagtér, amely a lehajtott ülésekkel 2800 literre növelhető, a jobb oldali tolóajtó, amely változattól függően kiegészülhet egy másik tolóajtóval a bal oldalon. Olyan apróságok is hozzájárulnak a hasznossághoz, mint a jármű sebességének függvényében hangosabban, vagy halkabban szóló rádió, a műszerfalon a szerviz esedékességét jelző kiírás, vagy a ravasz hátsó ablaktörlő, amely automatikusan bekapcsol, ha a vezető hátramenetbe vált, ha amúgy működik az első ablaktörlő is. Minden Partnerben alapfelszerelés a nagyfrekvenciájú távvezérlő, amelynek segítségével könnyen megtalálhatjuk a leparkolt autót: a lámpák felgyulladnak, anélkül, hogy kinyílna az ajtózár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik