Gazdaság

Egri Cabernet Franc 1998, Gál Tibor

A borvilág szélrózsájának fő irányai: könnyű, reduktív, gyümölcsös, savas és rövid életű északias fehérek a Loire-tól Piedmonton át Ausztrián keresztül Magyarországig; nehéz, ászkolt, lágy és hosszú életű fehérek (vajas, súlyos chardonnay-k) Burgundiától Chiléig; nagy, könnyen érthető, testes napnyugati vörösök Bordeaux-ból, végül az ennél bonyolultabb megfogalmazású, több illatot és ízt felvonultató burgundi vörösök – mondta Gál Tibor a minapi bortörténeti konferencián.


Egri Cabernet Franc 1998, Gál Tibor 1

A pompás, Marxtól és mélymagyarságtól egyaránt mentes Rubicon történelmi folyóirat rendezte borász-történész találkozón Gál nagyvonalú és vitatható térképén Egert leginkább ide, a burgundi vörösök közelébe rajzolta be, mondván: Burgundia ott kezdi, ahol Bordeaux befejezi. A kontinentális klíma szélsőségesebb keretfeltételei között bonyolultabb borok képződnek szerinte, mint az óceáni szél fútta Bordeaux-ban, ahol a kanál megáll a borban. E heti szép borunk nem ilyen, jól tükrözi a neves borász vázolta koncepciót, jóllehet az igazán nagy borok csak ezután, az új telepítések termőre fordulását követően jönnek le Gál dűlőiről. Gál nagy játékos, az Ornellaia-ban bizonyított, tág összefüggésekben látja a honi borvilágot és annak nyavalyáit, saját egri ültetvényein ilyen bonyolult egries-burgundias borokat épít.

A cabernet franc szeret itt, ahogy hazánkban általában, a pannon és hunniai dűlőkön sokszor többet mutat, mint a big brother, a cabernet sauvignon. Szereti az egri aszályos terroir-t is, sokat ki lehet hozni belőle – ilyen e heti ajánlatunk is. Az ötödik életévébe lépő bor gránátvörösbe hajló rubintja az érettséget jelzi, amit a palackbuké is igazol. Alapvetően nem nagy testű, igen elegáns borról van szó, mely nobilis ételeket (vadak, bélszín, kemény sajtok) illetve nobilis diskurzusokat juttat az ember eszébe. Tökéletes szépségű virágos-gyümölcsös illatában határozott vanília utal a visszafogott újhordóra, élénknek tűnő savakba kapaszkodik az elegáns tannin és az enyhe palackbuké. Tény, hogy a gyümölcsösség ereje, valamint a bársony és a test visszafogottsága, a könnyed szerkezet északias-kontinentális-burgundis jellege nem a szélrózsa bordeaux-i ízirányába tartozó bort mutat, hanem egy olyan eszmény vázlata, mely Eger adottságait próbálja optimalizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik