Gazdaság

Lelécelnek


Lelécelnek 1

Feltehetően tömegesen hagyják majd el teljes magyar családok az országot február 15-én, amikor is a – hazai pályákhoz viszonyítva – relatíve hóbiztos Semmeringen megrendezik az első országos családi síbajnokságot. Az esemény gyökerei éppen tíz esztendőre nyúlnak vissza, ugyanis 1993 februárjában akkor még Tyrolia Kupa elnevezéssel hirdették meg azt az országos gyermek síbajnokságot, amelyen kizárólag amatőrök vehettek részt. A kezdeményezés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 1999-ben már különvonat szállította a csaknem 800 indulót. Az ezredfordulótól a névadó szponzor után Volvo Kupára keresztelt verseny rendezője, a Lavina Sport Kft. az idén először vár családi csapatokat az egész napos programra.




Beltéri paradicsom

Divat lett Kínában a síelés, ami jó hír a sportszergyártóknak, de úgy tűnik, a helyi építőipar is profitál belőle. Megszületett ugyanis egy pekingi sícsarnok terve, amely – ha megvalósul – a világ legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz. A 132 ezer négyzetméteres beltéri síparadicsom megálmodóit az sem zavarja, hogy a majdnem hasonló méretekkel rendelkező tokiói SSAWS csarnok éppen nemrég jelentett csődöt, miután kilenc év alatt sem sikerült nyereséget produkálnia. A kínaiak mindenesetre számíthatnak arra az évente 2 millió sízőre, akik jelenleg még a főváros körzetében elérhető tíz pályán “tülekednek”.

A nem hivatásos lesiklók a Volvo Kupán kívül február 1-2. között Galyatetőn a Kosztya G. Emlékversenyen, míg február 22-én Bánkúton a Senior Kupán találkozhatnak. Természetesen a profik sem tétlenkednek: az időszak legrangosabb eseménye például a február 1-16. között St. Moritzban zajló alpesi sí-vb. A magyarok számára a helyszínen megtekinthető esemény a Klagenfurt mellett február 1-2. között zajló Fundango-Deluxe snowboard kupa, ahol parallel szlalom, freestyle – félcső vagy streetjump – versenyszámokban állhatnak rajthoz azok, akik befizették az 5 eurós nevezési díjat. Hasonló programot hirdetnek február 15-re a salzburgi Saalachtalba, ahol a White Performance elnevezésű versenyen mérhetik össze tudásukat a deszkások. Óvatosabb duhajoknak február 2-án egy lammertali kirándulást ajánlunk, ahol is kutyaszánversenyt tekinthetnek meg. Az óvatosság egyébként sem árt, talán nem véletlen, hogy egy április közepéig tartó ausztriai akcióban ingyenes lavinaismereti tanfolyamokat indított a SAAC nonprofit szervezet. A természet zargatásából adódó veszélyeket egyébként egyre több helyen ismerik fel, az ausztriai Bichalmban például síliftek helyett motoros szánnal szállítják fel a hegyre azokat, akik a Kitzsteinhorn nagy tömegektől védett, szinte érintetlen részein szeretnének síelni. Hogy ezt csak az úgynevezett jóléti társadalmak engedhetik meg maguknak, arra kínálkozó példa a gazdaságát szinte teljesen a Himalájára “építő” Nepál esete, ahol a kormány több évi tiltás után engedélyezte a hegységben végrehajtott helikopteres síeléseket. Ezek után az év bármely szakában befizethetünk a kalandsí csúcsát jelentő élményre, feltéve persze, ha rendelkezésünkre áll a túra ellenértéke – ez egyébként napi 150 ezer forint kiadást jelent az effajta extrémitásra vágyóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik