Gazdaság

Kidman orra



Kidman orra 1
Renee Zellweger és Richard Gere. Együtt vigadnak.

A várakozásoknak megfelelően a Golden Globe-díjkiosztón a The Hours című életrajzi mű és a Chicago című filmmusical kapta a legtöbb elismerést. Utóbbi, a mára már klasszikusnak számító Bob Fosse-musical filmes átdolgozása hozta el a legtöbb díjat, nyolc jelölésből hármat. Megkapta a legjobb musical, illetve vígjáték kategória elismerését; főszereplői – Renee Zellweger és Richard Gere – pedig a műfaj legjobb színésznőjének és színészének járó szobrot. A hét jelöléssel induló The Hours a híres írónő, Virginia Woolf küzdelmét mutatja be megbomlott elméje ellen, két másik cselekményszálon pedig művei hatását. A filmet a legjobb drámai alkotássá választották, míg a főszerepet játszó Nicole Kidman a legjobb drámai színésznőnek járó díjat kapta. A díjkiosztó során a társalgás egyik központi témája volt, hogy a dekoratív külsejű színésznő orrát meg kellett hosszabbítani, hogy hitelesen játszhassa a szerepet. “Hát nem elbűvölő az eredeti orrával?” – mondta az idén hatodik Golden Globe-ját bezsebelő Jack Nicholson, akit ezúttal az About Schmidt című alkotásban nyújtott drámai alakításáért jutalmaztak. “Kissé zavarban vagyok, mert én meg voltam róla győződve, hogy komédiát csinálunk!” – mondta a nyugdíjas apa szerepét megformáló színész a pódiumon. Szem- és fültanúk szerint Jack később is sokkal szívesebben foglalkozott Nicole Kidmannel, mint az őt ért elismeréssel. “Mit szóltok Nicole Kidmanhez? A magánéletben kissé félénknek tűnik, mégis micsoda életművet tudhat a magáénak!” – áradozott. A legjobb rendezőnek járó díjat Martin Scorsese kapta a Gangs of New York című filmjéért. Az alkotás a legjobb filmzene kategóriában is nyert a U2 The Hands That Built America című dalával.



Kidman orra 2
Nicole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep.

A Golden Globe-díjak átadását egyébként – mint minden évben – az idén is nagy várakozás előzte meg, ennek oka, hogy sokak szerint az itt díjazottak általában nagyobb eséllyel indulnak az Oscar-díjért is. Másrészről az Arany Glóbuszt osztó, Amerikában dolgozó külföldi kritikusok elismerése legalább annyira rangos a filmkészítők számára, mint az Amerikai Filmakadémia döntése. A Golden Globe másik nevezetessége, hogy a díjátadást kísérő parti rendszerint jobb hangulatú a tavaszi Oscar-ünnepségnél.

Hogy a Golden Globe nyertesei közül ki duplázhat az Amerikai Filmakadémia ünnepségén, még nem tudni, hiszen egyelőre az Oscar-jelöltek listáját sem állították össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik