Gazdaság

Egy csésze kávé Vahl Tamással

Nem érdemes az infláció további leszorítását erőltetni - mondja Vahl Tamás, az SAP magyar ügyvezetője.

A forintra erősödő nyomás megszűnni látszik, viszont gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz. Miben érdemes megtakarítani?


Egy csésze kávé Vahl Tamással 1

– Azt tartanám szerencsésnek, ha a forint erős maradna. Ez látszólag ellentmond annak a ténynek, hogy a magyarországi SAP közvetlen érdekét nem szolgálja az erős magyar valuta, mert a költségeink forintban jelentkeznek, az árainkat pedig euróban kalkuláljuk. Össztársadalmi szempontból mégis úgy gondolom, hogy a fizetőeszköz alulértékeltsége a monetáris unióban való részvétel után óriási károkat okoz majd, nehéz lesz a felzárkózás. Megtakarítani pedig abban érdemes, ami a közelgő EU-csatlakozás után a legnagyobb hosszútávú hozamot biztosítja. Műtárgy és ingatlan, hogy a legkézenfekvőbbeket említsem.

– Az MNB és a kormány között korántsem zárult le az infláció leszorításának, illetve növekedés fenntartásának prioritásáról szóló vita. Mit gondol, melyik a fontosabb szempont?

– Szerintem most, hogy a 2002-es éves infláció 5,5 százalék volt, nem érdemes az infláció további leszorítását erőltetni. Tény, hogy még egy évvel ezelőtt is felszisszentek a cégem központjában, amikor a 9 százalék fölötti általános drágulásról számoltam be, de a jelenlegi értéket teljesen elfogadhatónak tartják. Sokkal fontosabb kérdés, hogy végre az összes ár tükrözze a piaci helyzetet. Elsősorban a gázárra gondolok, amely ma problémákat okoz a piacon, s később az inflációt fogja felhajtani.

– Egyáltalán, célszerű-e most – s főleg a kicsi és nyitott Magyarországon – közép- és hosszú távú gazdasági terveket szövögetni, hiszen az iraki válság minden számítást keresztül húzhat. Mit gondol, lesz háború?

– Azt kell megvizsgálni, hogy Amerika mit akar. Az olyan szólamokat, mint a gonosz birodalma, legfeljebb csak marketingfogásnak tudom értékelni. Viszont vannak Washington szempontjából fontos bel- és külpolitikai okok, amelyek miatt – azt hiszem – elkerülhetetlen a fegyveres konfliktus. Az Egyesült Államok 1979., a perzsa sah elűzése óta meg szeretné vetni a lábát a térségben, és egy együttműködő bagdadi kormány alkalmas partner lehet ehhez. Fontosabb azonban a belső szempont: kissé eltúlozva akár családi tradíciónak lehet nevezni a Bushoknál, hogy megtámadják Irakot. A texasi keményvonalasság mellett azonban azért is szüksége van az elnöknek egy sikeres hadjáratra, mert e nélkül újraválasztása válik kérdésessé. Két éve egy ereje teljében levő gazdaságot vett át, s most az Egyesült Államok gazdasági helyzetét mindennek lehet nevezni, de jónak nem.

– Mindez ennyire nyíltan nem jött elő Davosban. Alkalmas-e egy ilyen exkluzív hétvége a világ problémáinak megoldására?

– Az új, többpólusú világban számos feszültség veszélyezteti az egyre globálisabbá váló gazdaságot és a békés folyamatokat. Az észak-dél, valamint a nyugat-kelet viszályaira kell megoldásokat találni, márpedig ez nem megy egyetlen hét vége alatt. Nem tudom, szükség van-e még mindig Davosra, de az ilyen találkozók alkalmasak arra, hogy informális párbeszédeket folytassanak és megindulhasson valamiféle kommunikáció.

– Az SAP öt éve van Magyarországon, azóta sok minden megváltozott az országban is és az IT-szakmában is. Mit vár a következő öt évtől?

– Amikor a globalizálódó világgazdaságról beszéltem, akkor arra is gondoltam, hogy meghatározó, integráló központok is kialakulnak. Az SAP már eddig is standard volt, meggyőződésem, hogy a következő öt évben ez a folyamat folytatódik. Mondhatnám, divattá váltunk, ám ennek árnyoldalai is vannak. Nem azért kell egy vállalatirányítási rendszert venni, mert a szomszédban is ezt használják. Főként a kis- és közepes vállalatok körében várok jelentős növekedést, azt gondolom, hogy számukra igen kielégítő megoldásokat tud szállítani az SAP. Öt további jó esztendő elé nézünk.

– Tudom, hogy szereti az autósportot. Lesz öt jó éve a Forma-1-nek is?

– Finanszírozási kérdés az egész. Azt hiba volt hinni, hogy a dohánygyárak helyét az IT-iparág veszi át. Csak a közvetlen érdekelteknek, az autógyáraknak éri meg ilyen mennyiségű pénzt költeni e sportágra. Ők, úgy tudom, hogy 2008-ig adtak haladékot Bernie Ecclestone-nak. Vagyis a következő öt évben vagy megegyeznek, vagy a Forma-1 helyét egy másik száguldó cirkusz veszi át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik