Gazdaság

A gépi a nyerő

Egyáltalán nem mindegy, milyen fogkefével mosunk fogat – derül ki a brit Cochrane Oral Health Group felméréséből. A szervezet 29, a fogkefék hatékonyságát mérő klinikai teszt eredményeit összevetve jutott erre a megállapításra. Az eredmények olyan vizsgálatok értékelésén alapulnak, amelyek valamikor az összes forgalomban lévő hagyományos “manuális” és elektromos fogkefét tesztelték. Az ezekben az 1964 és 2001 között részt vevő személyek adatainak feldolgozása során bebizonyosodott: a forgó és rezgő (oszcilláló) mozgást egyaránt végző elektromos fogápolási eszközök előzik meg legbiztosabban a fogszuvasodást.


A gépi a nyerő 1

A vizsgálat ugyan nem állapította meg, melyik gyártó állítja elő minden idők legjobb fogtisztító eszközét, ám azt egyértelműen megmutatta, hogy ha már választani kell az egyféle mozgásra korlátozott, illetve a mindkettőre képes elektromos fogkefék közül, akkor feltétlenül az utóbbit érdemes használni. Ezek ugyanis a 11 százalékkal több lepedéket távolítanak el a fogakról, a fogközök mélyéről és az ínyszélek alól, mint a csak forgók, vagy a csak rezgők, és 17 százalékkal kevesebb esetben sértik fel a fogínyt.

Bármilyen típushoz tartozzon is azonban az elektromos fogkefe, a manuálisoknál mindenképpen hatékonyabb, mert esetükben akár százszor többet mozog a sörtés fej. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenkinek azonnal elektromos fogkefét kell beszereznie. A fogápolás hatékonysága – és ezt már régóta tudják a fogorvosok – ugyanis legalább annyira függ a fogmosási technikától, mint a fogkefétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik