Gazdaság

Egy védelmi eszköz: a Beva

LÉNYEGE. A Befektetővédelmi Alap (Beva) bankok és brókercégek által létrehozott pénzalap, amelynek felügyeletét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete látja el. Amennyiben a brókercég nem tudja ügyfele rendelkezésére bocsátani annak követelését, a Beva korlátozott mértékben kártalanítja a befektetőt.

FELADATAI. Az alap a befektetők számára elveszett befektetéseik után kártalanítási összeget fizet, továbbá elláthatja a károsultak képviseletét a brókercéggel folytatott egyeztetésen, illetve a szolgáltató felszámolási eljárása során.

FEDEZETT KÁROK. A befektetők kártalanítására csak a Beva tagja által 1997. július elseje után kötött, biztosítással ellátott szerződésből eredő követelés befagyása esetén kerül sor. Befagyott követelés az, amelyet a befektetési szolgáltató a követelés esedékességétől számított 5 napon belül nem tudott rendelkezésre bocsátani. A brókercégek által végzett tevékenységek közül nem mind esik a Beva által biztosított szolgáltatások körébe, bár a legkedveltebb szolgáltatásokra vonatkozik a hatálya.

KÁRTALANÍTÁSI MÉRTÉK. A Beva személyenként és befektetési szolgáltatónként összevontan legfeljebb 3 millió forintot fizethet ki. A kártalanítás mértékének megállapításakor nem csak azt veszik figyelembe, hogy az ügyfélnek mekkora befagyott követelése van a brókercégnél, illetve banknál, hanem ezt az összeget még módosítják a szolgáltatónak az ügyféllel szemben fennálló követelésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik