Gazdaság

Csillogás, légiesség


Csillogás, légiesség 1

Úgy tartják, hogy a tornában minden más sportnál fontosabb a mozgás eleganciája és tökéletes kivitelezése – némi túlzással azt is állíthatnánk, hogy e sportág művelői és a topmodellek azonos emóciókat válthatnak ki a közönségből. A november 20-24-én Debrecenben megrendezett szerenkénti tornász világbajnokságon ennek a gondolatnak a jegyében ítélték oda – immár tizenegyedik alkalommal – a Longines Elegancia Díjat. A díjjal a tornász világversenyeken vagy kontinensviadalokon legelegánsabbnak ítélt sportolókat tüntetik ki, odaítélésekor a technikai tudáson túlmenően a versenyzők érzelmekre gyakorolt hatását, szépségét, báját, karizmáját és végül, s nem utolsósorban mozgásuk kellemét és harmóniáját veszik figyelembe. Az óragyártás, a sport és a szórakoztatóipar neves személyiségeiből álló zsűri e szempon-tok alapján értékel minden egyes sportolót egy négypontos skálán. (Eddig egy magyar versenyző részesült a kitüntetésben: Fráter Viktória az 1999-es Ritmikus Sportgimnasztika Európa Bajnokságon bizonyult a “legcsinosabbnak”.)

Az idei díjkiosztón – amelyen részt vett az alapító Longines óramárka kétszeres Elegancia Nagykövete, Szvetlana Horkina is (képünkön) – a győztesek Piero Tavaglini svájci szobrász kifejezetten erre az alkalomra készített trófeáját és egy 5 ezer dolláros csekket vehettek át. Ezen túlmenően természetesen megkapták a vb hivatalos óráját, a Longines Flagshipet. A zsűri – amelyben az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta és a tornászból tévés személyiséggé vált Csisztu Zsuzsa mellett helyet foglalt Bruno Grandi, a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke is – Debrecenben a férfiak között a kínai Hszin Jaót, míg a hölgyek közül az orosz Jelena Zamalodscsikovát találta a legelegánsabbnak.

A díj rangját, elismertségét firtató kérdésünkre Szvetlana Horkina elmondta a Figyelő Plusznak, hogy számára az ilyen elismerések vetekednek a szakmai trófeákkal. Ezek közül is a legkedvesebbnek azt ítélte, amikor 2001-ben a Sportújságírók Európai Szövetsége az Év Sportolójának választotta – ekkor a férfiak között a Forma-1 szupersztárja, Michael Schumacher végzett az első helyen. Az Elegancia Nagykövete nem titkolta azt sem, hogy a divatszakma számos jeles képviselője megkereste már üzleti ajánlattal. Mint mondta, egyelőre megelégszik azzal, hogy a nőiesség jelképeként emlegetik. A Longines választása egyébként – mint azt Eckhard Franck, az óragyártó cég alelnöke elmondta – azért esett rá, mert személyisége érzelmeket vált ki, stílusa egyszerre csillogó és légies.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik