Gazdaság

DÉMÁSZ – Felvillanyozva

A konzervatív befektetők álmait válthatja valóra
a Démász: jó fundamentumok, kiemelkedően magas osztalék, kedvező kilátások.

DÉMÁSZ – Felvillanyozva 1

Talán a Démász okozta a legnagyobb meglepetést harmadik negyedévi eredményével a tőzsdei gyorsjelentési szezon kezdetén, ugyanis profitja nem csupán jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat, de abszolút értéke is kiváló vállalati teljesítményt sejtet. Az egyetlen számottevő közkéz-hányaddal rendelkező magyarországi áramszolgáltató harmadik negyedéves nettó eredménye 1,5 milliárd forint fölé emelkedett, miközben a portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan nem egészen 1,2 milliárdra számítottak.

A jó eredmény magyarázatát elsősorban üzemi szinten kell keresni. Az elfogadhatónak nevezhető árszabályozási környezetben főleg az értékesítés volumenének számottevő növekedése javította a teljesítményt, s a jelek szerint hatékony volt a költséggazdálkodás is.

A Démász harmadik negyedéve szokásosan is nagyon jó szezonálisan, s e téren most sem okozott csalódást a társaság. Bár a negyedik negyedéves eredmény még sokban függ az időjárás alakulásától, nem túl nagy bátorság kell ahhoz, hogy kijelentsük: a társaság minden bizonnyal túlteljesíti az általa kitűzött éves célt, a tavalyi profit reálértékének megőrzését.

Érdemes egy keveset elidőzni afelett is, hogy a cég az év első 9 hónapjában 984 forintos egy részvényre jutó eredményt tudott felmutatni, amely kiemelkedő osztalékot vetít előre (a cég az eredmény 90 százalékát szokta kifizetni osztalékként). Tavaly a társaság 1000 forintot fizetett részvényenként, ez az összeg most elérheti az 1100 forintot.


DÉMÁSZ – Felvillanyozva 2

Mivel az árfolyam jelenleg 10 ezer forint környékén mozog, a részvényt magas osztalékhozama (osztalék/árfolyam hányadosa) vonzóvá teheti a konzervatív befektetők számára is. A fundamentális alulértékeltségről tanúskodik, hogy a kurzus szignifikánsan elmarad a könyv szerinti értéktől, ami ilyen jó eredménytermelő képesség és a további növekedési kilátások mellett indokolatlannak tűnik.

A közelgő villamosenergia-piaci liberalizáció elé a Démász bizakodással tekinthet, hiszen a területén viszonylag kevés a feljogosított fogyasztó, miközben országosan a nagyfogyasztók közel 90 százaléka új piacként tárul elé.

A társaság fő tulajdonosa, az Électricité de France eddig nem adta semmi jelét annak, hogy a Démász teljes kontrolljának megszerzésére törekedne, viszont el sem kívánja adni az áramszolgáltatót. Így a cég tulajdonosi szerkezete stabil maradhat, s a papír vonzó befektetési célpontként foroghat a tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik