Illóolajok, vitaminok, alkoholok és fehérjék százait tartalmazza a vöröshagyma.#<# E vegyületek jó része rendkívül egészséges, mégis akad köztük egy, amelytől sokan szívesen megszabadulnának. Arról a könnyfakasztó anyagról van szó, amely irritálja a szem és az orr nyálkahártyáját, valósággal könnygázként viselkedik. Japán genetikusok most azon dolgoznak, hogy génsebészettel olyan hagymát állítsanak elő, amelyből hiányzik a kellemetlen vegyület; e célt pedig úgy akarják megvalósítani, hogy mindeközben a hagyma íze ne nagyon változzon meg. A korábbi, fajtanemesítési kísérletek eredményei - vagy inkább kudarcai - alapján úgy hitték a kutatók, hogy a kellemetlenkedő molekula egyéb, az íz kialakításában fontos szerepet játszó anyagok előállításának mellékterméke. Ez pedig azt jelentette, hogy nem lehet tőle megszabadulni anélkül, hogy közben ne módosuljon a hagyma zamata. Most azt állapították meg, hogy a könnyfakasztó gázt saját, külön anyagcsereúton gyártja a növény. Ebből következik, hogy a szintézisben részt vevő egyik enzim génjének eltávolításával örökre búcsút lehetne mondani a csípősségnek. A felfedezők nem tagadják: a génsebészeti beavatkozás kissé mégis változtathat a hagyma fogyasztása által keltett érzeten. A sejten belüli anyagcsere módosítása ugyanis a könynyeztető molekula egyik előanyagának felhalmozódásához vezethet, amely erősíteni fogja a jellegzetes hagymaízt. Szerintük azonban mindez elhanyagolgató a várható előnyökhöz képest, amelyek között még a hatékonyabb növényvédelem is szerepel.
Vöröshagyma. Kiigazítják
Könnymentes hagyma – Szakácsbarát génsebészet
Illóolajok, vitaminok, alkoholok és fehérjék százait tartalmazza a vöröshagyma. E vegyületek jó része rendkívül egészséges, mégis akad köztük egy, amelytől sokan szívesen megszabadulnának. Arról a könnyfakasztó anyagról van szó, amely irritálja a szem és az orr nyálkahártyáját, valósággal könnygázként viselkedik. Japán genetikusok most azon dolgoznak, hogy génsebészettel olyan hagymát állítsanak elő, amelyből hiányzik a kellemetlen vegyület; e célt pedig úgy akarják megvalósítani, hogy mindeközben a hagyma íze ne nagyon változzon meg. A korábbi, fajtanemesítési kísérletek eredményei – vagy inkább kudarcai – alapján úgy hitték a kutatók, hogy a kellemetlenkedő molekula egyéb, az íz kialakításában fontos szerepet játszó anyagok előállításának mellékterméke. Ez pedig azt jelentette, hogy nem lehet tőle megszabadulni anélkül, hogy közben ne módosuljon a hagyma zamata. Most azt állapították meg, hogy a könnyfakasztó gázt saját, külön anyagcsereúton gyártja a növény. Ebből következik, hogy a szintézisben részt vevő egyik enzim génjének eltávolításával örökre búcsút lehetne mondani a csípősségnek. A felfedezők nem tagadják: a génsebészeti beavatkozás kissé mégis változtathat a hagyma fogyasztása által keltett érzeten. A sejten belüli anyagcsere módosítása ugyanis a könynyeztető molekula egyik előanyagának felhalmozódásához vezethet, amely erősíteni fogja a jellegzetes hagymaízt. Szerintük azonban mindez elhanyagolgató a várható előnyökhöz képest, amelyek között még a hatékonyabb növényvédelem is szerepel.