Gazdaság

Kibővült a magyarországi Ernst & Young – Egynél több, kettőnél kevesebb

A régióban sehol nem került az élre az Ernst & Young (E&Y), pusztán a megmaradt Arthur Andersen (AA) ügyfelek átvételének köszönhetően.

A hozományAz alábbi listák a legnagyobb ügyfeleket sorolják fel. Ezek tőzsdei cégek, illetve azon társaságok, amelyek közismerten ügyfelek; mások megnevezésére az E&Y-nak nincs az ügyfeleitől általános engedélye.

ARTHUR ANDERSEN



Cib Bank, Démász, Egis, Mol, Tiszai Vegyi Kombinát

ERNST & YOUNG

Antenna Hungária, BorsodChem, Domus, Fotex, Inter-Európa Bank, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Villamos Művek, Novotrade, Synergon

A Final Four, azaz a világ legnagyobb könyvvizsgálóinak négyre apadt mezőnyében Magyarországon, csakúgy, mint a világ másik 55 országában, befejeződött az E&Y és az AA kombinációs folyamata (Figyelő, 2002/21. szám). S habár a közös jövőtől a felek nyilván szinergikus hatásokat remélnek, a kibővült társaság – az elvesztett ügyfelek és az így távozásra kényszerült alkalmazottak miatt – azért kisebb a két eredeti cég együttesénél.

Érintett társaságokAA KÖRÜLI CÉGEK



Arthur Andersen Adó- És Vezetési Tanácsadó Kft. Kiürült társaság, amelynek alkalmazottai és tulajdonosai immár az E&Y kötelékébe tartoznak. A cég jogutód nélküli megszűnésre van kárhoztatva, igaz, e folyamatot jogi úton még nem kezdeményezték. Mint az E&Y-nál mondják, a kombináció során voltak ennél fontosabb, sürgősebb feladatok is.

Arthur Andersen Audit Könyvszakértő Kft. Partnerei, munkatársai már az E&Y Könyvvizsgáló Kft.-nél tevékenykednek, de ma is működik. A cég két korábbi partnere tulajdonában áll és továbbra is van feladata. Viszi tovább azon ügyfeleket, ahol a társasági közgyűlés még nem határozott arról, hogy az E&Y lesz-e az új auditor. Minthogy pedig az E&Y nem jogutód, a korábbi könyvvizsgálati dokumentumok sem kerülnek át hozzá, azokba tulajdonképpen bele sem tekinthet. Így ezen auditok, úgymond, szerviz szolgáltatásait – például a dokumentumok őrzését – továbbra is az AA ezen kft.-je végzi, minthogy alkalmasint a jótállás is e cég feladata. Vagyis ez a társaság további néhány évig fennmarad.

Process Solution Kft. Ez az AA-társaságok sorába tartozó cég könyvelői szolgáltatásokat nyújt. Teszi ezt ma is: a céget az egyik partner megvásárolta.

Burai, Kovács És Partnerei Ügyvédi Iroda. Az AA-t jogi tanáccsal egészen a kombinációig ellátó ügyvédi iroda, amely az AA nevét is használhatta, ám tulajdonosi kapcsolatban sohasem álltak. Az új fölállásban nem jutott neki szerep.

E&Y KÖRÜLI CÉGEK

Ernst & Young Könyvizsgáló Kft.

A kombinációval nyár óta öt partnerrel bővült, így most 15 vezetője és tulajdonosa van. Az auditorok száma megközelíti a 300-at, ami nagyjából 40 százalékos gyarapodásnak felel meg. Jogi státusza mit sem változott, éppen csak hirtelen kibővült a cég, amely több tucat vadonatúj – tehát nem az AA-ból érkezett – munkatárssal is gyarapodott.

Ernst & Young Tanácsadó Kft. Az AA révén partneri és munkatársi létszáma egyaránt mintegy a duplájára nőtt: az előbbiből 10, az utóbbiból több mint 90 dolgozik a társaságnak.

Az E&Y kft-k egyúttal tagjai egy öt országot átfogó regionális holdingnak, amelyben 23 magyarországi partner rendelkezik tulajdonrésszel.

Szabó, Kővári, Tercsák És Társa Ügyvédi Iroda.

Az E&Y-vel eddig is, ezután is együttműködő jogi cég.

A közel félezer fősre gyarapodott közös stábba az AA magyarországi munkatársai – egyhetes intenzív, az új munkahely módszertanát bemutató képzés után – a hűségesnek bizonyult ügyfelek arányában kerültek. Vagyis nem minden kolléga masírozhatott át az új cégbe.

Az elhidegült ügyfelek számát már kezdetben is különbözőképpen ítélte meg a két cég, s ma úgy tűnik, az E&Y-nak lett igaza – jóllehet nem éppen örömére. Ez a társaság vetített előre ugyanis magasabb arányú elpártolást: úgy vélték, az AA-klientúra 35 százaléka morzsolódik le. Noha a hazai piac fejleményei, tehát tisztán az itteni kombináció miatt nem távozott a klientúra, az AA-cégek és ügyfelek külföldi átcsoportosulása nagyon is hatott a magyarországi portfólióra.

A jövő ugyanakkor még nem minden ügyfél esetében dőlt el. Ez többek között abból adódik, hogy a könyvvizsgáló megváltoztatása a részvénytársaságoknál közgyűlési hatáskör, és ilyen rendezvény az új kombináció létrejötte óta nemigen volt – a legtöbb esetben ki kell várni vele a jövő tavaszi közgyűlési szezont. Az adótanácsadási üzletágban mindez jóval egyszerűbben történik: ott egy-egy projektre szerződnek a felek, s így a következő alkalomra a korábbi AA-kliensek már az E&Y papírjait írják alá.

Mindenesetre a cég audit ága hat munkacsoportban tevékenykedik tovább – kevert tagsággal. Azaz igyekeztek minél hamarabb vegyíteni a munkatársakat, egységesíteni a szervezetet, a kultúrát. Így bár minden munkatárs tovább dolgozhat eddigi ügyfeleivel, előfordulhat, hogy egy korábbi AA-kliensnél új, az E&Y-ből származó arc is felbukkan. Az említett csoportok pedig java részt szektor szerint szerveződnek – van például az energiaágazatra és vegyiparra, valamint a közszolgáltatásokra fókuszáló csapat, miként olyan is, amelyik a pénzügyi szolgáltatókra összpontosít -, az egyik közülük pedig kifejezetten a németországi tulajdonhányaddal működő cégeknek nyújtja szolgáltatásait.

S hogy milyeneket? A fősodor maradt a könyvvizsgálat, az adótanácsadás, valamint a corporate finance. A korábbi szolgáltatások közül a könyvelést és az üzleti tanácsadást nem viszik tovább. Az E&Y-nál egyik terület sem létezett, így a könyveléssel foglalkozó AA-cégeket eladták, az utóbbi szakterület munkatársai pedig a KPMG-nél folytatják a pályájukat. Az új szervezet minden bizonnyal tanult is valamit, lévén feltűnt a tevékenységek sorában egy eddig nem szereplő “műfaj”: emberi erőforráshoz kapcsolódó adótanácsadással is foglalkozik immár a kibővült társaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik